Обележене 202 године од битке на Љубићу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Обележене 202 године од битке на Љубићу
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
06.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Полагањем венаца и одавањем поште, великом војсковођи Танаску Рајићу и палим јунацима, на брду Љубићу је обележена

202. годишњица битке на Љубићу.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Поповић, изјавио је да је веома важно неговати традицију, додајући да се на Љубићу одиграла веома значајна битка у Другом српском устанку.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изјавио је да је традиција, нешто што је основ за будућност, додајући да Град Чачак поштују те вредности, а то ће чинити и у будуће.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, фото: Глас западне Србије

"Град Чачак и Влада Србије раде на томе да се овој простор комплетно уреди. У плану је завршетак сувенирнице са санитарним чвором за инвалидна лица. Желимо да овај комплекс добије комплетан садржај, како би га посећивали тусрити, ђаци на екскурзијама", истакао је Тодоровић.

Венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, као и представници бројних удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Битка на Љубићу одиграла се 6. јуна 1815. године и најзначајнија је у Другом српском устанку. На Љубићу је погинуо Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије. На брду су се налазили утврђени српски шанчеви. Турци су опколили Рајићев положај и успели да га савладају. У бици је, међутим, погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су извојевали победу на Љубићу.

Од споменика Танаску Рајићу на кружном току остала само најава

Иако је најављивано да ће за 200. годишњицу боја на Љубићу, на кружном току у том насељу бити постављен импозантни споменик Танаску Рајићу, устаничком војводи који је страдао бранећи српске положаје од Турака 1815. године, то се до данашњег дана није догодило.

Спомен комплекс у знак сећања на овај знаменити бој подигнут је 1938. године, али је избијање Другог светског рата спречило да гранитни белег буде довршен. Пошто не постоји документација о оригиналној замисли, грађани Љубића су покренули иницијативу да се Танаску Рајићу подигне нови споменик, истоветан оном у Страгарима, његовом родном месту.

"Израда скулптуре и уређење простора на кружном току кошта око четири милиона динара. Због тешке економске ситуације није лако остварити ову замисао, па Организациони одбор за постављање споменика и МЗ Љубић прикупљају средства од донација и добровољних прилога, како би после обележавања 200. годишњице битке остао траг, као сведочење о српском слободарству", рекао је пре две године члан Одбора и председник Савета МЗ Љубић, Дејан Томић.

У то време је најављивано да ће скулптуру израдити Дринка Радовановић, академски вајар, аутор постојећег обележја у Страгарима и споменика војводи Степи у Чачку.

Предвиђено је да споменик буде видок четири метра, висина постамента један, а скулптуре три метра, док ће тежина износити три тоне. Предвиђено је да на постаменту буде постављен и топ, јер је војвода страдао бранећи српску артиљерију.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.727.970 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)