Пронађен мртав маркирани белоглави суп у селу Клак код Нове Вароши: Летео до Израела а страдао у врлетима Увца 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Пронађен мртав маркирани белоглави суп у селу Клак код Нове Вароши: Летео до Израела а страдао у врлетима Увца
Trenutno na sajtu: 599       |       Podeli:
02.04.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Белоглави супови са распоном крила од три метра називају се краљевима неба,
Пронађен мртав маркирани белоглави суп у селу Клак код Нове Вароши, Фото: РИНА, уступљена фотографија

али колико год биле крупне и деловале неустрашиво ту су врло крхке птице којима је често угрожен живот и лако страдају. У нововарошком селу Клак пронађно је тело маркираног белоглавог супа за ког се претпоставља да се излегао у кањону Увац 2011. године, али је већ следеће одлетео за Израел. 

"Тамо је маркиран у новембру 2012. године у резервату природе Гамала. Тамо је праћен, али се као и велики број јединки поново вратио на Увац где смо га бележили од 2016. године. Имао је сателитски одашиљач који је престао да шаље податке о кретању пре пет година, а сада је тај суп пронађен мртав. Иначе птзице које су навикле на топлију климу, јако тешко опстају у брдима Нове Вароши", рекао је за РИНУ Стева Радовановић чувар заштићеног подручја у СРП Увац. 

Насрадали белоглави суп биће послат на обдукцију након чега ће се знати разлози угинућа. Иначе, само десет одсто младих доживи полну зрелост. Најчешће за њих буде кобан први лет, када још увек неспремни покушавају да полете из гнезда са литице. 

Белоглави супови су се пре неколико година борили су се за опстанак на југозападу Србије, а из те битке изашле су као победници. 

Стева Радовановић, фото: РИНА

"Данас нема бојазни за њихову будућност јер се у кањону Увца налази око 500 одраслих јединки, а прошле године забележен је и својеврсни „бејби бум“ јер је колонија добила 117 младунаца. Део њих се маркира како би се пратило кретање и добијале информације о начину живота", додао је Радовановић. 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varo uvac beloglavi sup

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.397.082 посета
Тренутно на сајту: 599 посетилац(a)