Банке морају да врате паре грађанима, Удружење грађана „Право” даје бесплатно информације о начину 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Банке морају да врате паре грађанима, Удружење грађана „Право” даје бесплатно информације о начину
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
12.11.2019 | 1 коментар(а)



Чачак - Удружење обесправљених и дискриминисаних грађана „Право” се бави унапређивањем свести грађана
Удружење обесправљених и дискриминисаних грађана „Право” даје бесплатне савете грађанима, фото: РИНА

на који начин и пред којим државним органима могу покренути поступак заштите својих радних, потрошачких и других личних права.

Најактуелније питање са којим се грађани тренутно највише обраћају удружењу, јесте питање противправног поступања банка приликом закључивања уговора о кредиту, односно противзаконите наплате трошка обраде кредита. Наиме банке су грађанима од 2005. године приликом закључивања уговора о кредиту противправно наплаћивале трошак обраде кредита, одређујући га као процентуални или фиксни износ, који је од клијента наплаћиван на дан пуштања кредит. Поступајући на тај начин банке су оштетиле грађане за вишемилионски износ.

У мају 2018. Врховни касациони суд је заузео правни став да банке нису имале право на наплату накнаде за обраду кредита, с обзиром на то да нису клијенте јасно и недвосмислено упознале о каквом се стварном трошку ради. Сви грађани који су код банака узимали било коју врсту кредита, без обзира да ли су кредит до сада испалтили или нем а којима је наплаћена накнада за обраду кредита имају право да траже поништај такве одредбе уговора и повраћај новца, за једно за законском затезном каматом.

Шеф правног тима Удружења Сибин Вукадиновић

Шеф правног тима Удружења Сибин Вукадиновић рекао је да и данас иако је суд изнео свој став, банке наплаћују трошкове обраде кредита и осигурање.

„Банке нису могле да објасне Врховних касационом суду у чему је реалан трошак кредита оне нису знале то да ураде, из простог разлога што он не представља баш ништа. Негде није било само 2% већ 20 и више. Банка стави огромну камату на цео износ кредита укључујући и на те трошкове. Приликом отплате кредита скида камату, када дође до главнице, из банке неко позове и понуди рефинансирање, човек прихвати и опет му се наплаћују ти трошкови. Тиме је стато на пут, када је суд заузео став да су банке трошкове неосновано наплаћивале и да грађани имају право на повраћај новца заједно са каматом почевши од дана наплате. То је помак у систему јер су оне годинама имале заштиту судова до неслућених размера. Ми имао још противправних банкарских наплаћивања до којих треба да дођемо и да се усвоје ставови. Као што је промена каматне стопе или пенали за превремену отплату кредита јер је то толико неморално. Грађани не знају која су њихова прави, а и када знају њихов приступ правди је ометен јер је у Србији она јако скупа. Банке и дан данас наплаћују овај трошак, иако рекламирају да то не раде, али кроз различите друге називе па тако то насловљавају провизија за пуштање кредита у течај или административни трошак или годишња администрација”, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да грађани имају право на повраћај новца без обзира коју врсту кредита, стамбени или потрошачки, имају као и да ли био он у швајцарцима, еврима или динарима.

Никола Миљковић из Удружења рекао је да се за све информације могу контактирати преко позивног центра Удружења 064/911-3114, али и лично на адресу у Београду, Савску 33 локал број 4. Имају испоставу у Краљеву у Тржном центру Градска тераса локал 15з. Састанке држе и по целој Србији, тако Чачани могу сваког петка доћи у Хотел Београд од 15:00 до 18:00.

Иначе, Удружење Право је непрофитно удружење које стоји на располагању свим грађанима. Они могу потпуно бесплатно добити информацију о начину на који могу да се обрате надлежним државним органима како би заштитили ово совје право.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • slobodan

    dobijam od banaka da poucem tuzbu sta da radim



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.897.133 посета
    Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)