Упркос убрзаној урбанизацији Чајетина ће постати прва еко општина у Србији 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Упркос убрзаној урбанизацији Чајетина ће постати прва еко општина у Србији
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
14.11.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина – Пре нешто више од годину дана отворено је постројење за пречишћавање отпадних вода у Чајетини,

у овај пројекат локална самоуправа уложила је нешто више од четири ипо милиона евра из буџета, а Влада Републике Словеније као помоћ у развоју еколошке инфраструктуре донирала је милион ипо евра. Степен пречишћавања воде на овом постројењу ради се савременим биолошким третманом који је према европским стандардима, па ваздух који пролази кроз филтере елиминише непријатан мирис.

Фото: Глас западне Србије

„Имамо већ прве резултате и анализе прераде воде и акумулирали смо прве количине муља, тако да смо са Заводом за заштиту животне средине и другим релевантним институцијама вршили анализу вода које се испуштају из постројења и оне су сада потпуно технички исправне. Постојење је планирано за неких 20 000 становника, што далеко превазилази потребе ове планинске лепотице, па када узмемо у обзир и број туриста у сезони који буде за 15.000 капацитети су довољни да се преради комплетна количина воде”, рекао је Миломир Туцовић директор ЈКП „Водовод Златибор”.

На четири сенквениозна шажна базена стиже већ пречишћена отпадна вода која је очишћена од грубог отпада. Из Обудовице, која је била златиборски сливник, отпадне воде иду даље, у Црни Рзав, и потом у Дрину, али сада пречишћене и безбедне за околину.

Фото: Глас западне Србије

„Овде се прво врши нутрификација, онда вода одлежи у тим базенима, таложи се и онда пречишћена вода се преко декантера испушта у поток одакле иде пречишћена даље у реку. Ми се трудимо да овим пречишћавањем допринесемо одржавању еколошког система, самим тим да река Обудојевица буде чиста”, Катарина Бабић, технолог.

Катарина Бабић, технолог Фото: Глас западне Србије

Захваљујући постројењу за пречишћавање отпадних вода упркос убрзаној урбанизацији Чајетина ће постати прва еко општина у Србији.

 Фото: Глас западне Србије

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


postrojenje preciscavanje otpadnih voda cajetina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.344.869 посета
Тренутно на сајту: 389 посетилац(a)