Национални дан борбе против рака дојке 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Национални дан борбе против рака дојке
Trenutno na sajtu: 572       |       Podeli:
20.03.2018 | 0 коментар(а)



У Србији се данас обележава Национални дан борбе против карцинома дојке. По оболевању смо на средини

у Европи, али по смртности на другом месту, после жена у Македонији.

Сваког дана, у просеку, у Србији од карцинома дојке оболи 10, а умру четири жене: то је, према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, за годину дана нових 3.700 оболелих, и 1.650 смртних случајева.

На 100.000 жена од карцинома дојке код нас оболи 54,3, а умре 19,7. Чак у 13 округа учесталост оболевања је виша него у остатку земље. Тако жене у Пиротском и Расинском округу готово двоструко чешће оболевају од карцинома дојке него у другим регионима, али је рецимо у Пчињском округу стопа оболевања троструко нижа од просечне у Србији и износи 16,4 на 100.000 жена. Највише стопе оболевања региструју се у популацији од 60. до 74. године, а благи пораст морталитета од карцинома дојке бележи се већ од 45. године, али је највећа смртност од ове болести и даље међу женама од 60. до 69. године. Стручњаци то повезују са чињеницом да се жене касно јављају лекару, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Изузетно је важно да жене брину о сопственом здрављу и да редовно спроводе самопреглед дојки. Ова препорука се односи и на жене млађе животне доби, као и труднице и породиље. Потребно је да жене посматрају своје дојке, обрате пажњу на изглед, облик и величину дојки, промене на њима, боју коже, изглед брадавица, појаву исцедака или сличних промена. Неопходно је  да се жене, уколико примете било какву промену, одмах јаве лекару.

Агенција




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.077 посета
Тренутно на сајту: 571 посетилац(a)