Сваки пети немачки пензионер испод границе сиромаштва 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Сваки пети немачки пензионер испод границе сиромаштва
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
14.01.2020 | 0 коментар(а)



За само седам година број пензионера који су у ризику од сиромаштва порастао је за трећину, на око 3,2 милиона.

Број старих људи у Немачкој који су сиромашни или на ивици сиромаштва из године у годину расте, па је, како откривају тек објављени подаци немачког Завода за статистику за 2017. годину, готово сваки пети пензионер у ризику од сиромаштва.
Како се наводи у тексту, који преноси Тањуг, око 3,2 милиона старих људи у Немачкој је испод границе сиромаштва, што је 215.000 више него 2016. године, а чак 803.000 више него 2010. године. За само седам година број пензионера који су у ризику од сиромаштва порастао је за трећину, а очекује се да ће статистике за 2018. и 2019. годину показати да се овај негативни тренд само наставља.
Пензиони систем под притиском за немачку статистику, у ризику од сиромаштва су сви они који сами живе у домаћинству, а примају мање од 60 посто просечне плате, мада се узимају у обзир још неки фактори, али се у суштини људи који месечно располажу са мање од 905 еура у Немачкој сматрају сиромашним.
За Немачку је то мало, јер више од пола нације нема сопствену некретнину, већ живи у изнајмљеном стану или кући, па самим тим им добар део прихода одлази на закуп и режије. Због свега тога није риједак случај да се на улицама њемачких градова види како пензионери сакупљају стаклене и пластичне боце, на којима се може добити 15 до 25 еуроценти на име кауције. Економисти указују да се судбина пензионера неће много променити ни уколико њемачка економија крене поново расти, при чему ће  најугроженији бити неквалификовани радници, самохране мајке и уопште мајке које дуго нису радиле због подизања деце, што је чест случај и данас на западу Немачке.
Да ствар буде гора, и пензиони систем је под великим притиском, јер је становништво све старије, а то ће се посебно осетити када у потпуности у пензију оде беби-бум генерација, они рођени од краја Другог светског рата до 1964. године.

Сваки шести Немац сиромашан

Због тога се у Немачкој већ неко време разматра да се старосна граница за пензионисање са 65 подигне на 69 година. Да нису угрожени само најстарији у најјачој европској економији сведочи и недавно објављени Извештај о сиромаштву за 2019. годину, у којем се указује да готово сваки шести становник Немачке живи у сиромаштву.
Према овом извјештају 15,5 посто становника Немачке је сиромашно или на ивици сиромаштва, а као најгоре подручје по том питању истиче се Рурска регија, у којој је стопа сиромаштва чак 21,1 посто, што је углавном посљедица затварања тамошњих рудника и замирања индустрије челика.

 

ГЗС/АГЕНЦИЈЕ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


svaki sesti nemacki penzioner siromastvo nemacka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.139.380 посета
Тренутно на сајту: 366 посетилац(a)