Радомировић: Оцена о општем медијском мраку у Србији не стоји; Јањић: Нема дијалога, влада медијски мрак 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Радомировић: Оцена о општем медијском мраку у Србији не стоји; Јањић: Нема дијалога, влада медијски мрак
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
30.11.2017 | 0 коментар(а)



„Оцена о општем медијском мраку у Србији не стоји“, рекао је председник УНС-а Владимир



Радомировић у емисији „Прес и ја“ на РТВ Војводина, одговарајући на питање „како тумачи фамозни медијски мрак у Србији“. Главни уредник Бете Драган Јањић сматра да „у мејнстрим медијима немамо расправу, немамо дијалог и у том смислу заиста влада медијски мрак“.

„Медијски мрак је за мене оно што се дешавало за време Бориса Тадића, када сте имали симултани напад извршне власти на медије и на правосуђе у овој земљи. Сетите се такозване реформе правосуђа, њој је претходила офанзива извршне власти на медије и новинаре. У то време ретки су били критички, опозициони медији, сада ипак има много више тако настројених медија“, рекао је Радомировић.

Он је додао да је недавно на скупу Европске комисије у Тирани рекао комесару Јоханесу Хану да су на тај скуп позвани само представници тих малобројних медија и новинара који указују да је овде стање лоше, а да годинама на такве скупове које организује Европска комисија не буду позвани представници највећих медија у земљи, РТС, РТВ-а, Данаса, Политике, Вечерњих новости.

На питање да ли је као један број колега, на конференицији стајао у црној мајици из протеста, Радомировић је рекао да није и да се не слаже са том врстом протеста, нити са њиховом оценом медијског стања у земљи.

На коментар да то повлачи став, који је изнео Жељко Бодрожић из НУНС-а, да је то активна прорежимска позиција, Радомировић је рекао да „последњих месеци имамо жестоке, неаргументоване нападе на Удружење новинара Србије које је највећа новинарска организација у овој земљи, а од стране Независног удружења новинара Србије“.

„Колега Бодрожић је у Данасу рекао да смо ми заправо прорежимско удружење, што никако не стоји. Ми смо највећа професионална новинарска организација у овој земљи, а за разлику од НУНС-а, наши функционери и чланови нису политички ангажовани у опозиционим странкама, као ни за власт, наравно“, рекао је Радомировић.

На питање шта је за њега медијски мрак, где је ту реалност, а где врста става који је политички или опозициони, главни уредник агенције Бета Драган Јањић рекао је да мисли да „став који се тиче тезе о медијском мраку далеко превазилази домете опозиционих ставова“.

„Он је много гласнији. Мислим да то каква је медијска ситуација у земљи треба ценити пре свега на основу оног што се може видети у медијима. Имамо један апсолутно униформисани велики, лавовски део медија, у коме се, кад агенције које раде медијска истраживања, показује присуство представника владајућег блока апсолутно доминантно и да практично нема представника опозиционих странака. Имате врло мали корпус медија који не могу да се третирају као провладини, у којима има и владиних ставова, али има и другачијих ставова. Чак и за време Бориса Тадића, у новинама, када имате став власти, имате и став опозиције, нису ти ставови били забрањени. То је било врло често и у новинама и на телевизији. Ја гледам са тог становишта, како то изгледа у смислу утицаја на јавност. Ми имамо један врло монолитан приступ који не може да се разбије“, рекао је Јањић.

Он је додао да „у мејнстрим медијима немамо расправу, немамо дијалог и у том смислу заиста влада медијски мрак“.

„Друго питање које је јако важно је однос на тржишту. Мислим да је тржиште потпуно дерогирано, да је јако притиснуто владајућим блоком, разним мерама које владајући блок предузима против оних које не сматра себи добродошлим и да је у том смислу тржиште поремећено. На тржишту опстају углавном медији који имају на овај или онај начин финансијска средства и који су са владом, а други медији једва преживаљавају. Не слажем се да је ситуација овде у медијском смислу толико баш добра, мислим да је врло далеко од добре, и мислим да термин медијски мрак сасвим одговара“, рекао је Јањић.

На питање да ли, упркос свим анимозитетима, постоји заједнички именитељ између УНС-а и НУНС-а где два релевантна новинарска удружења могу да постигну неку врсту консензуса, Драган Јањић рекао је да мисли да има више додирних тачака него што има тачака о којима се УНС и НУНС сукобљавају.

„Мислим да треба радити на томе да се јачају додирне тачке и у том смислу ја не волим да форсирамо разлике, ја бих више волео да форсирамо сличности“, рекао је Јањић.

Владирмир Радомировић рекао је да „УНС ниједним својим потезом, ниједном акцијом није НУНС увредио или рекао нешто што није чињенично тачно“.

„Увек су ти напади долазили са друге стране. Сложио бих се са колегом Јањићем и мислим да је то једна од битних тачака око којих се слажемо, да је економски положај медија и новинара веома тежак, вероватно никада није био гори од кад ми радимо овај посао“, рекао је Радомировић.

Он је додао да је су тачке о којима се УНС и НУНС слажу, између осталог, начин расподеле буџетског новца за медије.

„Овде се све више учвршћује монопол власти на тај новац и да власт одређује да се новац који грађани издвајају за информисање у јавном интересу издваја само за медије који су блиски власти. Имате такве злоупотребе да се новац додељује фирмама које су основане по расписивању конкурса или фирмама које се уопште не баве производњом медијског садржаја“, рекао је Радомировић.

Извор: УНС

Гостовање Владимира Радомировића и Драгана Јањића у емисији „Прес и ја“ погледајте у прилогу:

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.744.959 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)