За викенд Дани српске кајсије, Недимовић долази у Миоковце 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
За викенд Дани српске кајсије, Недимовић долази у Миоковце
Trenutno na sajtu: 732       |       Podeli:
11.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - У чачанском селу Миоковци, за викенд ће, по девети пут бити одржана привредно-културна манифестација "Дани српске кајсије".

Миоковци су познати по производњи кајсије у чачанском крају, где је на око 500 хектара, засађено 200.000 стабала. Ове године род жутог злата је рекордан упркос мразу.

"У Пријевору, Миоковцима, Милићевцима и Горњој Горевници, кајсија је родила више него икада, а квалитет је изванредан. Управо по том квалитету овај крај је препознатљив", изјавио је заменик градоначелник Чачка, Радош Павловић.

Он је рекао да ће манифестацију највероватније отворити министар пољопривреде Бранислав Недимовић, али и да је позив упућен и представницима институција која се баве воћарством и воћарским удружењима из целе Србије.

"На манифестацији ће, као и на другим сличног типа, бити постављене изложбе самих плодова, а потом изложба прерађевина, слатка, џемови, сокови, ракије... Произвођачи ће своје производе излагати на специјалним тезгама у одговарајућој амбалажи испред школе. Предвиђена је и изложба репроматеријала, опреме и механизације, прикључних машина намењене воћарској производњи. Пријављено је доста излагача са противградним мрежама, системима за наводњавање, специјалним водотопивим ђубривима, пестицидима, средствима за хемијску заштиту, а све у циљу да се производња воћа осавремени", нагласио је Павловић.

Према његовим речима, намера је да се уведу савремене, комерцијалне сорте, намењене хипермаркетима које су чврсте, транспортабилне, добрих сензорних карактеристика и да на тај начин произвођаче подстакнемо да заснивају такве засаде и постигну више цене.

"У том правцу организовано је стручно предавање на тему "Ђубрење и минерална исхрана кајсије" што је један од најважнијих сегмената савремене производње, а држаће га еминентни професор Агрономског факултета, Свеучилишта у Загребу проф. Др Давид Глухић, који је свој научни опус посветио физиологији кајсије. Од прошле године успостављено је додељивање награда произвођачима како би их подстакли, одређене су и награде, а комисија је ових дана била на терену, обилазила засаде и имала је тежак задатак, јер су и засади и квалитет овогодишњег рода врхунски. Од ове године на бини ће бити приказан слајд шоу о сваком награђеном воћњаку и произвођачу како би их промовисали. На крају, оно што је саставни део свих манифестација јесте забавно, културно-уметнички програм. Убудуће ће све манифестације које су везане за пољопривреду имати овакву структуру, јер желимо да имају и научни и стручни карактер", нагласио је Павловић.

Из буџета града за ову манифестацију је опредељено 300.000 динара.

"Доста је урађено на асфалтирању, сређивању око споменика, холтикултурно уређење, кишна канализација. У склопу уређења атарских путева селу Миоковци, заједно са Пријевором намењена су средства за санирање два некатегорисана пута како би мештани ових села побољшали саобраћајне карактеристике својих воћњака. Током ове године тражићемо идејно решење за изградњу споменика посвећеног кајсији, јер је она култна воћна врста за Миоковце, али и за целокупан овај крај. За ове намене, односно израду инфраструктуре из буџета града je издвојено четири милиона динара и мислимо да ће на овај начин мештанима све бити доступније", изјавио је Павловић.

Председник Организационог одбора испред удружења "Миоковачка кајсија" и Месне заједнице Миоковци, Предраг Радовановић, рекао је да ће манифестацији присуствовати аташе за економске односе руске амбасаде Игор Копријачков, који ће након отварања манифестације открити споменик борцима Црвене армије који су пали за ослобођење Чачка у Рошцима.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Чачак, Војин Јаковљевић, каже да су поред те установе, организатори манифестације и Град Чачак, МЗ Миоковци и Удружење "Миоковачка кајсија".

Поред бројних предавања и изложби у суботу и недељу ће бити приређен и адекватан културно-уметнички програм у коме ће учествовати бројна друштва, здравичари, а биће приређено и неколико радионица народне традиционалне уметности.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.090.554 посета
Тренутно на сајту: 733 посетилац(a)