Обрадовић: Предлажемо бојкот избора ако услови буду нерегуларни 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обрадовић: Предлажемо бојкот избора ако услови буду нерегуларни
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
10.11.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Српски покрет Двери сматра да посматрачка мисија ОЕБС-а ништа не решава на изборима

у Србији и да је потребно удруживање опозиције како би се обезбедили фер и поштени избори, рекао је лидер Двери на данашњој конференцији за новинаре у Чачку.

,,Ми смо иначе против превеликог мешања странаца у наша унутрашња политичка питања, а посебно пошто се нису показали као добронамерни још од 1991. и распада бивше Југославије. Потом на основу оне чувене мисије на чијем челу је био Вилијам Вокер на Косову и Метохији 1998. и 1999. а и последње године када су учествовали у крађи избора на Косову и Метохији, где су ти избори спроводени потпуно незаконито и антиуставно. Дакле не видимо шта то може да промени мисија ОЕБСА-а у Србији посебно када узмемо у обзир да је свака од тих мисија на дан избора констатовао да су избори прошли регуларно, а онда после шест месеци написала свој извештај у коме наводе низ неправилности”, каже Обрадовић.

Српски покрет Двери послао је писмо свим опозиционим групацијама у Србији у коме су детаљно изанализирали актуелну ситуацију по питању изборног законодавства и спровођење изборних процеса у Србији.

,,Проблеми избора у Србији су пре свега неажуриран јединствени бирачки списак и немогућност да имамо увид у бирачки списак, затим спречавање масовног гласања наших држављана који живе у иностранству, што је веома спорно јер се одржава ван бирачког места. Неки посебни људи одлазе у породичне куће и тамо као обезбеђују гласање оних који не могу доћи на бирачко место, веома је спорно такође и поменуто упутство за гласање на Косову и Метохији”, наводи Обрадовић.

Према његовим речима посебно је спорна куповина гласова, притисак на бираче, посебно оне који су запослени у јавном сектору, од владајуће странке које наравно ту своју позицију злоупотребљава у изборној кампањи. Све су то веома озбиљна питања око којих опозиција треба да се сложи и много важнија питања посматрачке мисије.

Лидер Двери сматра да се занемраје низ нерегуларности, неправилности и крађе које се дешавају од расписивања избора до изборног дана.

,,Пре свега медијско понашање, где је споран неравноправан третман свих изборних учесника. Имати ситуацију да је уређивачка политика инфомативних програма водећих медији у Србији потпуно затворен за опозицију, да ми немамо практично озбиљне дебате између власти и опозиције у Србији. Влада својеврсни медијски мрак. Имате скандалозно ћутање Републичке агенције за електронске медије (РЕМ) која се уопште не меша у свој посао, а њихов посао је управо да обезбеди равноправан медијски третман за све изборне учеснике. Без слободе медија заправо нема регуларних услова, нормалних и слободних избора.”, истакао је Обрадовић.

Тим поводом Двети су се обратиле колегама из опозиције да направе један заједнички фронт за обезбеђивање фер и поштених изборних и послали њихове предлоге, односно пет тачака зајендичких захтева опозиције према актуелној власти.

,,Најважније су обавезне телевизијске дебате између власти и опозиције на јавним медијским сервисима Радио-телевизији Србије и Радио-телевизија Војводине. Ми предлажемо да свако вече дакле након телевизијскиог Дневника у 20:00 часова, у току радне недеље, имамо телевизијску дебату на разне актуелне друштвене и политичке теме у којима би учествовали представници власти и представници опозиције. Други наш захтев јесте да поднесу оставке сви чланови РЕМ-а због медијске ситуацији у Србији и да се изабере потпуно нови састав који би радио свој посао надзирања и контроле равноправног медијског третмана свих изборних учесника. Следећи наш захтев је већ познат, и ми га понављамо, а то је забрана националне Фреквенције за телевизију Пинк, која је употребљава за пропаганду владајуће странке. Четврта тачка јесте формирање Надзорног одбор народне скупштине Републике Србије који би пратио спровођење изборног процеса”, наводи Обрадовић.

Он додаје да је просто неверотано да иако је формирање Надзорног одбора обавезно по закону, он је последњи пут формиран 2000. године и од тада никада више. Што говори како све власти у протеклих 17 година избегавају поштене и фер изборе.

,,На самом крају тражимо нешто што је посебно важно за локалне медије у читавој Србији пре свега ослобађање Студио Б, београдска телевизија која је буквално затворила врата за гостовање било кога из опозиције. То тражимо и од свих приватизованих локалних медија у Србији који су власништво блиских људи Српској напредној странци, као што је пример овде у Чачку са Лав телевизијом, која је потпуно затворила свој програм за гостовање било кога из опозиције”, истиче Обрадовић.

Ове предлоге Двери су упутиле буквално свим представнима опозиције у Србији и од њих очекују одговор за викенд, јер се ради заиста о веома хитном и битним питањима.

Обрадовић закључује да је најбоље да захтеви буду заједнички и да се са њима наступи за слбоду медија, без којих неће бити ни слободних избора 2017.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.372.016 посета
Тренутно на сајту: 344 посетилац(a)