Познати погребар Раде Јоксимовић отворио необичну љуљашку високу чак 20 метара 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Познати погребар Раде Јоксимовић отворио необичну љуљашку високу чак 20 метара
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
30.06.2021 | 0 коментар(а)



Краљево - Раде Јоксимовић из села Драгчићи код Краљева познатији као Раде Храм



већ 11 година има своју погребну опрему, али то није једини посао којим се бавио, својевремено био је угоститељ, возач камиона, пробао је доста тога док се коначно није пронашао у овом послу.

Још као врло млад кренуо је да зарађује, па је већ са 15 година зарадио први новац.

„Са 19 година сам зарадио прве паре, продао сам орах који сам секао на гробљу, било је 300 посто зараде, а све се радило са ручном тестером”, рекао је Раде Јоксимовић власник Погребне опреме Храм.

Након што је кренуо да се бави погребним послом више није пропадао, па сада сахрани неких 70 посто Краљевчана, а у тај посао убацио је и свој патент, ланч пакет за гробље.

„Осмислио сам како треба да изгледа ланч пакет, кутију где ће да буде хладно и топло предјело, печење, салата, па и чачкалице, прибор и салвете”, рекао је Раде.

Раде је имао доста успона и падова, а за живот каже да је само једна љуљашка, баш зато одлучио је да за своје суграђане направи нешто весело, пуно живота, љуљашку са два седишта, која је висока је 20 метара, већа од оне у Бечу, а амплитуда љуљања је 18 метара у једном правцу, што значи да ко се заљуља једном летеће 36 метара тамо овамо. Уз добру идеју и пријатеље дошао је и до реализације.

„Пресудна је била идеја, било је проблема да се то све стави на папир, да се реализује, али уз помоћ добрих инжињера и колега који су осмислили, на крају смо све то успели да урадимо и пустимо у рад. За њу је било потребно 3500 кг челика, 14 кубика бетона, није било лако , за све ово је отишло неких три тоне материјала.Љуљашка захтева да се човек доведе у неку почетну позицију која је постиже са једним помоћним подизањем на одређену висину , пушта се механички и онда пшочиње љуљуање”, рекао је Ђаловић Селимир.

Новац за први камион, који је купио пре много година позајмио је од своје сестре, певачице Вере Матовић.

„Он је мој брат од ујака, у то време када је требало је купио тај камион, ујак је од нас позајмио новац, а Раде то није ни знао, а етио од тог камиона је све почело”, рекла је Вера Матовић.

Велики број деце, али и мештана свих генерација желело је да што пре седне и испроба овакав новитет у нашој земљи.

„Супер је, леп осећај, живот је велика љуљашка”, рекла је Цана Пузић.

 

 


ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljuljaska hram

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.047 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)