Кон: Морамо и даље бити стриктни у мерама 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кон: Морамо и даље бити стриктни у мерама
Trenutno na sajtu: 555       |       Podeli:
09.04.2020 | 0 коментар(а)



Епидемиолог Предраг Кон каже да се бележи пети дан да је крива оболевљана од коронавируса заравњена,

али да морамо бити врло стриктни у мерама. „Ми смо добро. У целој овој стуацији ми јесмо добро. Надаље морамо да будемо врло стриктни у свим мерама које смо испланирали”, рекао је Кон на прес конференцији.

Како је рекао, свакако да би било боље да има и још много мање заражених, али је навео да смо сада већ 5. дан у ситуацији да је кривуља заравњена.

„Али, плашимо се да не уђе у осетљиве средине и да нагло дође до ширења епидемије. Пре свега у домовима за старе, јер је то најостељивије место које треба да чувамо као очи у глави. Ту не сме да нам уђе вирус и то морамо како знамо и умемо да спречимо”, упозорио је Кон.

„Морамо да чекамо, из дана у дан. Мере су озбиљне, сви смо тога свесни. Видећемо бројке током викедна и после тога ће морати да се одлучује”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

Недостаје нам кадар лабораторијски кадар

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се полако повећава број тестирања, али указује да је проблем што недостаје лабораторијски кадар који мора бити не само оспособљен за унос података, већ мора бити и медицински образован.

„Немамо таквог кадра да би могли да одговоримо таквом притиску наглог повећања”, објаснио је он. Казао је да је проблем и што су неки саопштавали да могу да ураде три пута више тестова него што је то случај, преноси Танјуг.

Већина добија резултате теста у року од 24 сата

Директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић истакао је данас да у појединачним случајевима постоји дуже чекање на резултате тестирања, али да шметајем пацијената који чекају на резултате у болнице постоји далеко мањи ризик него да се вате у кућне услове.

Стевановић је на констатацију да не стижу резултати у року од 24 сата, као што је обећано, и да пацијенти по тестирању леже заједно док се не зна ко је позитиван и негатива, рекао је да је сада повећан капацитет тестирања и биће мање чекања.

О случају фабрике „Јура”       

Епидемиолог Предраг Кон поновио је да је струка дала препоруке менаџменту јужнокорејске фабрике „Јура”, која послује у Лесковцу, Нишу и Рачи, да смањи број радника у сменама у циљу спречавања ширења коронавируса и заштите запослених.

„Немам одговор на питање шта ако се то не поштује. Налазимо се у ванредном стању и свако треба да ради свој посао”, рекао је Кон на прес конференцији на питање о непоштовању препоручених мера заштите запослених у тој фабрици на шта је, између осталих, данас указао и Савез самосталних синдиката Србије.

Заменица директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је раније да је од 2. 800 запослених у компанији „Јура” у Лесковцу седморо заражено вирусом корона, док је њих 300 у самоизолацији.

Кисић је рекла да је у тој компанији смањен капацитет броја запослених како би се спречило даље ширење вируса, а да је једна од мера да преко дана у фабрици не ради више од 330 запослених, преноси Танјуг.

Кисић: Протоколи су исти за све, зависи од контаката

Заменица директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас, на питање новинара да ли председник Србије мора да буде у изолацији 14 дана, будући да му је старији син заражен ковидом 19, да је протокол исти за све, јер вирус не прави селекцију и сви су подједнако осетљиви.

„Каква ће бити процедура, зависи од тога да ли је нека особа била изложена и у блиском контакту са особом код које је лабораторијски потврђена инфекција у периоду за који се сматра да је заразан”, рекла је Кисић.

У складу са тим, раде се све даље процедуре и тестирање и нема изузетака, додала је она, преноси Танјуг.

На питање да ли је њен савет као лекара да Вучић не иде сутра у најављену посету Нишу, Кисић је поновила да сам поступак зависи од тога да ли је особа била у контакту у периоду заразности са особом код које је потврђено присуство вируса.

„Све особе које су биле у контакту, подвргавају се тестирању и у зависности од тога се спроводе одговарајући режими”, рекла је Кисић.

Она је појаснила да је период заразности највећи у току 48 сати пре појаве првих симптома и 24 сата после појаве симптома, а ради безбедности се узима у обзир изложеност у периоду од две недеље од појаве симптома, што је, каже, исто правило за све.

 ГЗС/Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KON RESTRIKTIVNE MERE KORONA VIRUS

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.417.931 посета
Тренутно на сајту: 556 посетилац(a)