Јединствена биолошка прерада отпадних вода у Злакуси 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Јединствена биолошка прерада отпадних вода у Злакуси
Trenutno na sajtu: 351       |       Podeli:
27.11.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Осим што је Злакуса код Ужица једно од најуређенијих села у Србији, оно тежи да постане и еколошко село,

па су и проблем фекалне канализације решили јединственим биолошким уређајем за прераду отпадних вода.

Систем као што је биолошки уређај у Злакуси је једини на територији Ужица изграђен 2011. године, напреднији и бољи од механичких, пише ЗоомУе.

"Убаце се бактерије и мешају се са ваздухом стварајући повољне услове за пречишћавање. Вода која иде у Ђетињу, чиста је као бисер. Отпад би требало да се избацује на посебан вентил и он је чист хумус, па може да користи, на пример, онима који производе цвеће, дакле, може да буде комерцијалан", каже председник МЗ Злакуса Велимир Шуњеварић.

За ових седам година уређај је једном пражњен, а сами мештани га одржавају у очекивању да га преузме градски Водовод.

Потребно је још уложити средстава да би они из базе контролисали његов рад - додаје Шуњеварић.

На овај уређај је са пет километара канализационог вода повезано 110 домаћинстава, што је око 90% домаћинстава Злакусе, без високе зоне, која ће бити прикључена када финансијска средства то дозволе.

Злакуса је село познато по грнчарији и лончарима, сеоском туризму, многобројним етно удружењима, али и по иницијативи да постане еколошко.

Тако је недавно, Злакуса понела титулу другог најбоље уређеног села у Србији у категорији до 1000 становника на манифестацији "Сусрети села 2019.", а Шуњеварићу је припала златна медаља за вишегодишњи допринос на свеукупном развоју села, пре свега у заштити животне средине о којој брину и међународни еко кампови који се организују већ десет година у селу.

"О томе брине удружење "Завичај" које организује камп у који долазе волонтери из других земаља, али ја сам за то да се мештани брину о екологији", додаје Шуњеварић.

Kако би село било још уређеније и можда заслужило и златну медаљу, у Злакуси настављају са пројектима, па је у плану изградња Дома културе и трим стазе дуж реке Ђетиње.

ГЗС / Екапија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice bioloska prerada odpadne vode

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.123.954 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)