За аграрне мере у Новој Вароши утрошено 9,4 милиона динара 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
За аграрне мере у Новој Вароши утрошено 9,4 милиона динара
Trenutno na sajtu: 463       |       Podeli:
26.01.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Општина Нова Варош је током прошле године за програм мера у области пољопривреде утрошила 9,4 милиона динара,

а исти износ средстава за спровођење бројних пројеката на пољу аграрне политике опредељен је и у буџету за 2020 – истиче заменик председника општине др Бранко Бјелић, сумирајући резултате рада локалне управе у овој области током прошле и плановима за ову годину. Највећи део лањског аграрног буџета – скоро 5.500.000 динара потрошен је на субвенције домаћим произвођачима који су подстицајна средства локалне самоуправе искористили за набавку квалитетних грла стоке, куповину пољопривредне опреме и механизације, подизање и обнављање засада, система за наводњавање и слично. Право на субвенције искористило је 168 власника пољопривредних газдинставакоја су претходно добила „зелено светло“ на општинском јавном позиву. У 2018. су ову могућност искористила 143 пољопривредна произвођача, углавном из категорије оних који се баве сточарством, воћарством и пчеларством.

– Једна од мера у оквиру локалне аграрне политике, која се у пракси показала као пун погодак, јесте помоћ пољопривредницима кроз субвенционисање ветеринарских услуга за вештачко осемењавање крупне стоке односно крава. Из општинске касе је за ову намену утрошено око 2,2 милиона динара. Позитивно је одговорено на 494 захтева пољопривредника за укупно 2.142 грла. Овакав вид помоћи сточарима, који смо као меру пре две године активирали након деценију паузе, има широк обухват корисника, независно од тога да ли су они „мали“ или „велики“ произвођачи односно да ли се баве екстензивном или интензивном производњом. Значај субвенције ове врсте је и у томе што би оне требало да утичу на побољшање расног састава крупне стоке, што дугорочно гледано значи унапређење сточарства у нововарошком крају – наглашава др Бранко Бјелић,заменик председника општине, иначе, доктор ветерине.

Заменик председника општине Нова Варош др Бранко Бјелић, фото: А. Ровчанин

Лане су из општинске касе са скоро 600.000 динара суфинансиране и камате на пољопривредне кредите. Циљ програма је подршка газдинствима у обезбеђивању обртних средстава за инвестирање у модернизацију механизације и опреме, набавку квалитетнијих грла стоке, изградњу и адаптацију објеката…Око 540.000 динара потрошено је за меру економске активности у циљу подизања конкурентности и сертификације производа.Највише захтева у овом сегменту било је набавку опреме за производњу ракије. Општина је додатних око око 340.000 динара издвојила и за подстицај промотивних активности у руралном развоју. Средства су највећим делом искоришћена за посете пољопривредника највећим сајамским манифестацијама и за студијска путовања,на којима су произвођачи имали прилику да се упознају са савременим кретањима у овој области и размене знања и искуства са колегама из земље и региона.

Улагање у аграр и подршка пољопривредницима биће императив у раду локалне управе и током 2020,кажу у општинском руководству. Буџетом је предвиђен исти износ средстава за пољопривреду као и прошле године, а корекција највероватније неће бити ни када су у питању досадашње мере за подстицај произвођача и пољопривредне производње.

– Пољопривредници ће и током ове године имати прилике да додатне бенефите остваре преко локалних удружења, чије пројекте локална самоуправа суфинансира путем општинског конкурса. Зато апелујем на пољопривредне произвођаче да се учлањују и удружују јер тако имају веће шансе да дођу до средстава и лакше се пробију на тржиште, а све у циљу остваривања значајнијег промета односно профита – додаје заменик председника општине.

ГЗС/ Данас, ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.886.800 посета
Тренутно на сајту: 463 посетилац(a)