Подвиг туризма регије Западна Србија у неповољној години 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Подвиг туризма регије Западна Србија у неповољној години
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
18.11.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Туристички центри регије Западна Србија, која обухвата локалне самоуправе са подручја Златиборског и Моравичког округа,

сумирали су резултате протекле туристичке сезоне. У епидемиолошки изузетно неповољној години туризам овог краја остварио је неочекивано успешне резултате. Десетине хиљада домаћих гостију одмарало се током лета и с почетка јесени на планинама, језерима, у бањама и селима ове регије, местима идеалним за здрав одмор у природи.

Поједини центри имали су изузетну попуњеност током неколико месеци (Тара, Златибор, Бајина Башта, Мокра Гора, села пријепољског краја), падали су рекорди у броју посетилаца (Стопића пећина), а гости су откривали и њима до сада непозната занимљива подручја (Пештерско поље, клисуру Ђетиње, Повлен, Височку бању, нововарошка села, Тометино поље...). Свуда су домаћински дочекани и прихваћени, уз целовиту понуду садржаја и добру организацију, као да не влада пандемија.

Директор ТО регије Западна Србија Мирослав Рађен подсећа да је већ на почетку летње сезоне у регији све врвело од туриста.

„Тара је била препуна, на видиковцима се чекао ред за фотографисање, а за крстарење кањоном Дрине место се резервисало данима раније. Златибор је и у овој години потврдио да је лидер у туризму, гости су уживали у лепотама „Старог села’’, Гостиљских водопада, Водица, а Стопића пећина забележила је невероватан резултат, више од 100.000 посетилаца. Музејски воз на  „Шарганској осмици’’ био је препун путника, Потпећка пећина посећенија него прошле године, а клисура реке Ђетиње са новим садржајима понудила је другачији доживљај града Ужица. Своје скривене лепоте открила је „Српска Света Гора“, оне који су се одлучили да боље упознају Овчарско-кабларску клисуру одушевљавао је поглед са врха Каблара. У суседном Драгачеву експанзију је доживео сеоски туризам, а да на Златару срце куца јаче уверили су се многобројни посетиоци ове планине. Госте су привукли и Камена Гора, Сопотница, рафтинг Лимом у пријепољском крају, док је многе очарала магија Сјеничко-пештерске висоравни са видиковцима Молитва и Велики врх, од ове сезоне и с новом бициклистичком рутом. Ивањица и Косјерић понудили су Хаџи Проданову пећину, зип-лајн, Таорска врела, Повлен, занимљива села. У новим околностима афирмисао се одмор у природи и мање познате дестинације, попут Водене пећине, Височке бање и Великог Рзава у ариљском крају. Тометино Поље код Пожеге постало је оаза за љубитеље пешачења, планинарења и бициклизма“, наводи Рађен, додајући да је ово ипак она лепша страна туризма регије у неповољној години:

Оном лошијом страном озбиљно су погођене неке делатности у туризму, попут агенција, превозника, дечјих одмаралишта. Биће им потребно нормализовање прилика да преброде тешкоће, при чему им од користи може бити то што су многи домаћи туристи у овој сезони открили вредности наше регије у коју ће, уверени смо, поново долазити.

По речима Арсена Ђурића, председника Управног одбора ТО регије Западна Србија, туристичка сезона за нама, у години епидемије корона вируса, била је успешна у овом делу Србије.

„Садржаји и ресурси којима располаже регија Западна Србија најважнији су разлог овако доброј сезони. Сматрам да не постоји туристичка регија у Европи која има толико природних потенцијала, културно-историјских знаменитости, разноврсних атракција, привлачних планина, језера, бања, квалитетних смештајних капацитета као што је наша. Лепоте и благотворна дејства природе, уз садржаје на овом простору, савременом туристи обезбеђују потпун и здрав одмор”.

Ђурић истиче да је од значаја за успех сезоне и то што су се туристички радници потрудили да испромовишу те ресурсе и капацитете. Што су, на задовољство туриста, прилагодили цене тренутној ситуацији и околностима. Не чекајући скрштених руку да се промене неповољне околности и отворе границе, већ неуморно радећи да се домаћи гости што боље одморе у нашим туристичким центрима. Као и да открију занимљиве пределе који нису довољно познати.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


turizam zapadna srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.259.474 посета
Тренутно на сајту: 364 посетилац(a)