У чачанској болници збинуто шесторо оболелих од ковида, лекари апелују да се грађани вакцинишу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
У чачанској болници збинуто шесторо оболелих од ковида, лекари апелују да се грађани вакцинишу
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
05.07.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Пратећи епидемиолошку ситуацију у последњих месец дана она je била све боља и боља,
Фото: ГЗС

средином јунa била je коректна, али последњих неколико дана опет по мало почео да се повећава број оних који се детектују у Заводу за Јавно здравље. Тај број није велики он ид од 0 до 9, али свакако то значи да треба бити опрезан, рекао је Михаило Луковић, руководилац Радног тима за праћење вируса корона.

 

У чачанској болници је збринуто шесторо оболелих и тај број не забрињава, док на механичкој вентилацији нема пацијената.

„Тренутно смо дошли до бројке од 40 000 вакцинисаних, међутим, сматрам да тај број треба да се повећа за још једно 10 до 15 000, како би имали мирну јесен. Сви смо у причи око новог соја вируса, који не даје тежу клиничку слику, али је заразнији, углавном захвата млађе, те стога ми морамо да апелујемоп на велики број младих до 40 и 45 година, који нису примили вакцину да се имунизују. С обзиром на то да имамо све вакцине, не видим ни један разлог да се не вакцинише” истакао је Луковић.

Др Дејан Дабић, заменик директора чачанске болнице каже да је тренутна епидемиолошка ситуација знатно боља у односу на ону од претходних месеци.
„Према најновијим подацима јуче је било девет пацијената који су били прегледани, од тога осам првих, и један контролни преглед. У болници на ковид одељењима смештено је шест оболелих, док у респираторном центру нема пацијената. Уназад три недеље број хоспитализованихкреће се од пет до седам, а број прегледа је негде до 15 максимално”, појсанио је др Дабић.

Болница се вратила у неки нормалан рад, почело је заказивање и операција које нису рађене за време пандемије, али раде смањеним капацитетом, негде око 50 одсто, то је било увек у летњим месецима и пре пандемије.

„Лекари из опште праксе и изаборни лекари својим пацијентима могу да закажу прегледе у одређеним терминима и у временском интервалу који они могу видети у информационом систему. Ово је урађено пре свега да би се избегле гужве у амбулантама у болници, али и да би наш рад био ефикасинји. Било која вакцина ради свој посао и поново аплечујем на суграђане , на здравстевене раднике , пре свега младе да се вакцинишу. Једини начин да се спасемо или што безболније прођемо уколико се заразимо јесте да се вакцинишемо. У овом тренутку и са најавом Делта соја, особе испод 40 година су најугроженије , тако да пре свега аплелујем на њих да се одазову вакцинацији и да на тај начин заштите и себе и своју околину”, рекао је др Дејан Дабић.

У протеклих 25 дана се дешавало да је мањи број тестираних, да новоинфицираних нема, међутим далеко већи број дана има број инфицираних особа, то су на срећу појединачни случајеви, а такође у том временском периоду било је дана са двоцифреним бројем оболелих, али сама чињеница указује на то да је вирус још увек присутан у нашој средини.

„У нашем граду је до сада је 40.158 лица примило прву дозу, док је 40.107 ревакцинисано. Још један апел не амо младима, али нарочито њима, него према свим старосним групама да се у наредном периоду вакцинишу . У свим нашим општинама грађани се могу вакцинисати од 8 до 20 часова, сваког дана, и то вакцином по избору Поствакциналне реакције су изузетно благе, смртних случајева нема, према томе имунитет се после имунизације се постиже , за то имамо двоструки доказе, а први је контрола антитела, а други доказ је стање на пријему у болницу. У општини Горњи Милановац макар једну дозу вакцине примило је 15.432, у Ивањици имунизована су 11.143 лица, у Лучанима њих 5.698”, рекао је Аксентије Тошић, директор Дома здравља у Чачку.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radni tim cacak covid 19

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.142.697 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)