Србија тражи драгоцене метале дуж коридора: У тунелу Муњино брдо нађено економски исплативо лежиште злата 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Србија тражи драгоцене метале дуж коридора: У тунелу Муњино брдо нађено економски исплативо лежиште злата
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
05.05.2021 | 0 коментар(а)



Током 2018. године, истраживања металичних минералних сировина која су пратила припремне

грађевинске радове у подручју изградње коридора 11, а нарочито на изградњи тунела Муњино брдо и Лаз), показала су значајна налазишта злата и повишене садржаје сребра на тим локацијама.

На локалитету Муњино брдо", из језгра бушотине која се налази у филитима, добијени су садржаји злата од 5,74 ппм и сребра од 0,7 ппм, показују подаци из Правилника о утврђивању Годишњег програма основних геолошких истраживања за 2021. годину који је донео министар рударства и енергетике Србије крајем марта.

Ради појашњења, ознака ппм (енгл. партс пер миллион), односи се на милионити део целине. Када је реч о рударству, руда злата се већ са 0,5 ппм може економично ископати, а рудама злата ниске класе сматрају се оне са мање од 5 ппм злата.

„Током следеће, 2019. године, истраживања су обављена на делу коридора 11 (Прељина–Пожега), локалитет Прилипац, а такође су настављена истраживања пирокластита дацитског састава на локалитету Ивановци код Љига и потврђени су повишени садржаји ретких метала попут берилијума, ниобијума, волфрама, сребра и торијума ”,наведено је у Правилнику.

У току прошле године, стоји даље у документу, највећи обим истраживања био је усмерен на терене између Прељине и Пожеге на коридору 11 на којима се граде тунели Лаз и Муњино брдо. Тада су на улазу у тунел Муњино брдо у графитичним шкриљцима и филитима регистровани повишени садржаји хрома и сребра, а на излазу из тунела који се налази у плочастим и трошним шкриљацима са партијама графитичних шкриљаца, регистровани су повишени садржаји хрома, мангана, сребра и кобалта.

Истраживања дуж нових коридора у Србији вршена су и раније, с обзиром на, како је наведено, изградњу путне мреже релативно великог обима последњих година, а са циљем да се, са минимумом финансијских улагања, прикупе значајни геолошки подаци са локалитета који се "открију" приликом грађевинских радова у оквиру изградње путева.

У 2016. години највећи обим основних геолошких истраживања обављен је на коридорима 11 и 10. На подручју Таково–Прељина, дуж трасе пута, тада су откривене су "интересантне минерализације антимона, хрома, никла и живе".

Геолошка истраживања су на подручју Таково–Прељина настављена и 2017. године, као и на подручју изградње трасе коридора 10, од Ниша до Пирота, када су пресечене су две металогенетске зоне: Ридањско-крепољинска и Борска металогенетска зона, у којима су константоване, како је наведено, "врло интересантне минерализације бакра и злата".

За 2021. годину, закључује се у делу документа који беави геолошким истраживањима метала дуж коридора, планиран је наставак геолошких истраживања на коридору 11, односно на деоници Прељина–Пожега, али и на путном правцу Рума–Шабац–Лозница и на свим другим путним правцима чије трасе пролазе кроз геолошки интересантна подручја.

Голија и Озрен леже на злату?

Занимљиво је и да држава од 2018. године племените метале тражи и на Голији и Озрену. Резултати тих истраживања показали, стоји у истом документу, да се ради о врло перспективним теренима у смислу изналажења највреднијег племенитог метала.

На Голији је те године регистровано значајно повећање злата, а претпрошле године, на ширем простору Озрена и Голије од око 200 км2, поново су регистровани су високи садржаји злата који нису забележени у претходним истраживањима.
Истраживања на овим планинама настављена су и током 2020. године, а наставак истраживања планиран је и за 2021. годину на овим рудним рејонима, као и даље према северозападу (подручје Златар – Прибој).
Завршетак истраживања се планира у 2024. години.
еКапија/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tunel laz munjino brdo ekonomski isplativo leziste zlato

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.496.950 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)