Вучић: Србија је на политичкој, економској и моралној раскрсници  


Вучић: Србија је на политичкој, економској и моралној раскрсници
01.04.2016. 20:27 | 0 коментар(а)Премијер Александар Вучић је на конференцији за медије рекао да је обавеза Србије да буде другачија од оних који јој држе придике, да поштује

муслиманске и хрватске жртве и да туђи бол разумемо као бол српских мајки.

Премијер је на конференцији у Влади рекао да је Србија на раскрсници: политичкој, економској и моралној, после година које су поједене бесмисленим ратовима, пљачкашким приватизацијама, корупцијом, рецесијом.

Вучић: Никад нисмо били ближи губитку избора

"Никад нисмо били ближи губитку избора", рекао је председник СНС-а и премијер Вучић и објаснио да то не значи да би коалиција коју предводи изгубила изборе, појединачно, већ да би сви други, уједињени, могли да формирају Владу.

"Синоћ сам добио прво истраживање у овој општенационалној еуфорији и јасно је да никад нисмо били ближи губитку избора. То је врло реално, на народу је да одлучи", рекао је Вучић.

На инсистирање новинара да објасни шта је мислио кад је рекао да "никад нисмо били ближи губитку избора", Вучић је рекао да ствари тако стоје да је потпуно јасно да би неки други у овом тренутку, који се лако уједињују по свим темама, могли лако да направе Владу.

"Политика ’велике Србије’ није политика ове владе"
Упитан шта данас мисли о "великој Србији", да ли се одриче политике коју је водио деведесетих и да ли осећа одговорност за било коју жртву, Вучић је рекао да је пре осам година изашао са другачијом политиком на изборе и добио поверење народа.

"Ако су неки преспавали па се не сећају шта је било пре осам или девет година, морам да их подсетим да је то давно било, да су за осам година могли да прочитају да се нешто догодило", рекао је Вучић.

Навео је да то говори колико је политика мржње напредовала у Србији и да и даље постоји не само код политичара на десници, већ и на "лажној левици, код оних који су учествовали у пљачкашкој приватизацији, и не могу да забораве да им је много лепше било пре 25 година, а да живот тече, да се ствари мењају и да је нормално да људи прате живот".

"Политика ’велике Србије’ није политика будућности, није политика Владе Србије и није ни била, и то су сви знали", рекао је Вучић.

"Успели смо да зауставимо даљи пад земље, да јој подигнемо углед у свету и региону и подигнемо стандард", нагласио је Вучић.

Како је рекао, баш у тренутку кад је Србија отворила прва поглавља, у периоду добрих фискалних резултата, уследиле су нове политичке турбуленције за које Србија није ни крива ни одговорна.

"Дошло је до пресуда пред Хашким трибуналом који завршава своју политичку, а не правну улогу коју је имао", нагласио је премијер.

Према његовим речима, један од три основна циља био је да дође до помирења народа на простору бивше Југославије, да се другачије разговара, да се народи гледају са поштовањем.

"Нема сумње да Хашки трибунал тај циљ није испунио, већ је забијао ексере у ковчег уснулог Балкана", нагласио је Вучић.

Премијер је истакао да су многе од пресуда о којима се није говорило, у ствари, на најбољи могући начин разобличавале деловање Трибунала и показивале да делује као политички суд.

"Србија и Влада Србије су, по објављивању пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, дале најозбиљнији и најодговорнији одговор. За разлику од многих других у региону, као и европских званичника", нагласио је премијер.

Према његовим речима, Србија је рекла да неће да улази у садржај пресуде јер није нормално да Влада неке земље улази у диспозитив пресуде и тиме излази у јавност.

"Изговорили смо само једну реченицу, рекли смо да нећемо дозволити да неко пресудама руши Републику Србију и Републику Српску, то су наше уставне и законске обавезе. Нажалост, само 48 сати после те изјаве, која је била помиритељска, у којој нисмо правили драму, већ смо само рекли да је важна Србија као држава и РС као ентитет у БиХ, уследиле су претње за ревизију тужбе", указао је Вучић.

Како је рекао, Србија је одговорила да то није добро за стабилност на Балкану, и да је и даље припремљена и спремна да разговара са Бошњацима, да гледа у будућност, да о њој размишљамо.

"Али у њој не сме бити места за политичку, правну или другу освету према Србима, већ да треба да разговарамо као партнери, пријатељи и једнаки, а не као они који ће наредних 50, 100, 200 година бити кажњавани", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија мора да направи разлику и да се понаша другачије од других у региону.

"Наша обавеза је да будемо другачији од оних који нам држе придике, да поштујемо муслиманске и хрватске жртве и да туђи бол разумемо као бол наших мајки", нагласио је Вучић.

Како је нагласио, у томе треба да покажемо колика је разлика између нас, да покажемо српску величину, да разговарамо са свима и да туђу бол и патњу схватимо и прихватимо једнако како разумемо патњу наших мајки и бол наших људи.

"Од других је тешко да нешто слично можемо да очекујемо", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да ниједан злочин не треба и не сме да буде заборављен, али да, уколико Србија кажњава своје злочинце, онда је потребно да се зна ко је одговоран и за злочине над српским становништвом.

Констатујући да је некима и пресуда од 40 година Караџићу била мала, они су то критиковали, јер им је било важно да Србија буде нападнута, да буде "кужни губавац на којег треба просипати смеће".

Позвао је грађане Србије и Србе уопште, ма где живели, да поштују друге жртве.

"Жестоко ћу се борити против Шешељеве политике"

Када је реч о пресуди лидеру радикала Војиславу Шешељу, Вучић је рекао да је од почетка то био недвосмислено политички процес "и када су га тражили, и када су га пустили, и када су га опет тражили".

"Можете да замислите колико бисмо били подвргнути подсмеху да смо га изручили пре 25 дана када су написали пресуду и знали да ће бити ослобођен", истакао је премијер.

Нагласио је да је поносан што је Влада штитила достојанство Србије, грађана Србије и грађанина Војислава Шешеља.

Нагласио је да према њему нема лични анимозитет, али да ће се његовој политици жестоко супротстављати, јер она гура Србију у изолацију.

"Њему и његовој породици желим све најбоље и срећу у животу. Оно што је проблем јесте његова политика која нема везе са пресудом и жестоко ћемо јој се супротстављати јер мислимо да је то политика која гура Србију у прошлост, у нестабилност, у муке, економске недаће, и која би нас изоловала од свих народа на Балкану и у Европи", указао је Вучић.

"Уопште не кријем да ћу се тој политици и лично, док год сам на челу Владе, али и касније кад то више не будем, жестоко супротставити", нагласио је премијер.

На питање како коментарише да је јавност у Хрватској била јединствена да је генерал Анте Готовина био невин за злочине који су му се приписивали пред Хашким трибуналом, док је код одлуке о Шешељу јавност у Србији подељена, Вучић је одговорио да "је то зато што код нас ниједна пресуда не важи ни за шта".

"Јесте ли видели да сам ћутао за пресуду Чанку, за пресуду Марку Мишковићу, ни реч нисам рекао. А јел’ мислите да ми се свака допала? Али морао сам да ћутим, и нормално је да ћутиш. А код нас сви све знају, и пре поступка и после поступка", рекао је Вучић.

Додао је да је зато Србији преко потребна она врста јединства са погледом у будућност, "да видимо хоћемо ли себе моћи да променимо".

"Зато сам ја молио наш народ малопре, да ми себе покушамо да променимо, да ми будемо бољи, а онда ће се то можда десити неким другима, нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.

Констатовао је да су Хрвати били "констернирани и ужаснути" када је Готовина осуђен првостепеном пресудом, као и јуче, када је Шешељ ослобођен.

"А нису били нимало констернирани и запрепашћени када је Готовина пуштен на слободу и када се не зна ко су људи који су убили Дарка и Невенку на Петровачкој цести. Нисмо нарочито ни заинтересовани, али шта да радите", рекао је Вучић.

Александар Вучић је одговарао на питања новинара


"Ако вам се свиђа тај и таква политика – он је невин, а ако вам се не свиђа – он је крив, макар га 5.000 судија ослободило. Али шта ћете, то је Србија. То нешто говори и о нама, нажалост, не увек најбоље", рекао је Вучић.

Упитан о односима у региону после ослобађајуће пресуде, Вучић је рекао да ни данас није желео да одговара на увредљиве поруке из региона, јер му је много важније да сачува државу од тога да стиче политичке поене.

Такође, додао је, не види зашто би било доведено у питање обележавање годишњице оснивања Јасеновца или његов одлазак у Мостар.

Јасеновац је, како је рекао, "ваљда историјска чињеница са којом су и они сагласни, осим ако неко ново време није дошло".

А у Мостар ће "и те како" ићи, додао је, јер очекује добре разговоре и са хрватским и са бошњачким представницима.

Упитан да прокоментарише то што је Хрватска најавила да ће ухапсити Шешеља ако уђе у земљу, Вучић је рекао да се нада да ће Хрватска прекинути са таквим одлукама, јер то није питање односа према Шешељу, већ односа према грађанима Србије.

"Србија ће се увек понашати тако да штити права грађанина Србије, ма шта мислила о његовом политичком деловању и ма колико мислили да је то политичко деловање катастрофално", рекао је Вучић.

"Ваљда је популарно и многи у региону су научили да је Србија џак за ударање и да у сваком тренутку могу да донесу одлуку какву хоће, а да им нико ништа не одговори. Надам се да ће хистерију сви утишати јер ми и даље не хистеришемо већ само питамо шта је са Дарком и Невенком и ко их је убио, мада се и даље нико не труди да нам одговори", рекао је Вучић.

Изјаву председника Србије Томислава Николића, који је рекао да је Хаг мера за Србина, Вучић није желео да коментарише, рекавши да Николића веома поштује, али да он даје своје изјаве.

"Ја дајем своје изјаве, а он своје. Рекао сам оно што мислим о свему знајући да ће се сад планина беса сручити и са десне и са свих осталих страна, и да нико неће бити задовољан. Кад нико није задовољан, онда сам сигуран да сам говорио у интересу Србије", рекао је Вучић.

"Неки би бар једног кооперативног партнера унутар Владе"

Премијер не верује да су две последње хашке пресуде (Караџићу и Шешељу) подршка националистичким снагама које, како каже, расту у читавом региону, али допушšта могућност да неком одговара да у Влади Србије добије једног "кооперативног" партнера.

На питање како схвата поруку коју је таквим пресудама хтео да пошаље Запад, он је приметио: "Немојте да мислите да је то велика подршка тим снагама које расту и свуда у свету и сви им се додворавају..."

Каже да је поносан на чињеницу да не прави компромисе с тим снагама и додаје да ће се свом снагом и законским и демократским средствима борити против тога.

"Али, није њима циљ и интерес да они превладају, њима је, некима је, Хагу, како год хоћете да их назовете, циљ да Влада Србије не може да буде снажна, довољно чврста и јединствена, већ да као у луткарском позоришту могу да праве политичке потезе, да не можете да штитите интересе на КиМ, као што смо до сада чинили, да не можете да штитите наше интересе кад дође расправа у Унеску, у УН, да не можете да заштитите Србију кад је нападнута економским санкцијама од Хрватске", рекао је Вучић.

Како каже, они једноставно желе да увек имају "једног партнера у Влади на повоцу и да могу да доносе одлуке на такав начин".

Премијер каже и да не би искључио опцију да је то један од могућих повода или разлога таквих пресуда, али не жели, додао је, да улази у теорије завере, већ све то види као живот, с којим морате да се суочите и да се борите.

"И зато сам ја, као што видите, врло оран и расположен да борбу, политичку и чисту као суза, разуме се, наставим", закључио је Вучић.

"Надам се продаји Железаре"

Када је реч о приватизацији Железаре, премијер је рекао да се нада да ће кинеска компанија "Хбис" купити смедеревског гиганта и да ће то бити од највећег националног значаја.

"Надам се да ће тендер за продају Железаре бити успешан и чекам ватромет у Смедереву", рекао је Вучић.

"Пре краја године разговор о повећању примања"
Премијер је рекао да је ММФ задовољан досадашњим резултатима и да Србија има одличне резултате у првом кварталу 2016. године.

"Предвиђено је да наш дефицит буде 66 милијарди динара, а он је 8,9 милијарди динара. За око 420 милиона евра је бољи резултат од очекиваног и договореног", рекао је Вучић.

"Ако бисмо задржали такав дефицит, сигуран сам и немам готово никакве сумње да можемо пре краја године да разговарамо са ММФ-ом о повећању примања пре свега за просвету, здравство, војску, полицију и пензионере. А за остале ћемо видети", рекао је Вучић, додајући да неће да обећава куле и градове да би добио изборе.

Истакао је да би успешна продаја била важна не само за 5.000 запослених у тој компанији већ и за пет до десет хиљада радника у кооперантским фирмама, али и за раст БДП-а.

Држава је, према Вучићевим речима, давала помоћ Железари, што је забрањено у Европској унији, и због тога жури да прода ту челичану.

"Ово је највеће национално питање, од великог значаја. А Железару смо затекли затворену, ниједна пећ није радила. Ако се то догоди сада, то мало чудо и приватизујемо, то ће бити изванредан резултат", рекао је премијер.

Упитан да прокоментарише наводе повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића да је најдрастичнији случај ускраћивања информација у 2015. години – случај "Железаре Смедерево", Вучић је рекао да ће у наредном периоду покушати да усклади што је могуће више, и да министар привреде Жељко Сертић разговара с повереником.

"Видећемо да Сертић седне с њим и да се направи нешто у складу са законом", рекао је Вучић.

Кинеска компанија "Хбис" једина је доставила понуду на тендеру за продају Железаре и она је данас отворена.

Комисија ће у наредне две недеље оценити да ли та понуда задовољава услове тендера.

Вучић: Лично ћу испитати како је трошен новац од "Јужног тока"

Премијер је на конференцији ушао у полемику са новинарком Инсајдера, која је питала зашто Влада није доставила податке тој продукцији о томе како је трошено 30 милиона евра које је Србија уложила у пројекат "Јужни ток", који је обустављен, зашто је ћерки-фирми, након што је пројекат обустављен, уплаћено 17,8 милиона евра.

Премијер је одговорио да ће се постарати да Влада достави те податке.

Новинарка је додала и да је за потребе фирме "Јужни ток" купљен ауто марке "ауди А8" вредан више од 100.000 евра, те да је на рекламирање потрошено више од 300.000, а ту су и трошкови за донације, и упитала премијера да објасни те трошкове.

Уз извињење што тренутно не располаже подацима, премијер је рекао да ће дати све од себе да лично одговори у наредном периоду на то питање, јер је реч о великом новцу.

Новинарка се пожалила и да је на данашњој конференцији директора "Србијагаса" Душана Бајатовића, када је поставила питање зашто Инсајдер не добија податке о трошењу новца, први човек те компаније одговорио контрапитањем зашто они не доставе податке колико кошта обезбеђење Бранкице Станковић, које плаћају порески обвезници.

Вучић је зачуђено одговорио да није посао Душана Бајатовића да то пита.

Новинарка је била упорна и навела да није први пут да Бајатовић поставља то питање, и запитала да ли је забрањено да Инсајдер поставља питање како се троши новац грађана.

"Напротив. Добродошли сте да питате", одговорио је Вучић.

Премијер је навео да и сам жели да види како су трошене паре и ко је узео "ауди".

Упитан да ли ће Бајатовић бити смењен, одговорио је да хоће ако је трошио новац како не треба.

На питање новинарке да ли ће директор "Србијагаса" бити смењен због непримереног понашања, он је рекао да нема то овлашћење и подсетио да Србија тренутно има техничку владу.

"Када будем тачно знао о чему је реч, и ако се успостави да се непримерено понашао, недвосмислено ћу то осудити", рекао је Вучић.

Танјуг,РТС,ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 98.031.611 посета
Тренутно на сајту: 139 посетилац(a)