Чачак ове године улаже 66 милиона динара у заштиту животне средине 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Чачак ове године улаже 66 милиона динара у заштиту животне средине
Trenutno na sajtu: 1037       |       Podeli:
29.03.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Предлогом програма заштите животне средине град Чачак би у унапређење ове области у својој средини требало
Овчар Бања, фото: ГЗС

да уложи укупно 66,2 милиона динара. Најзначајнија улагања (28,2 милиона) предвиђена су за уређење парка у Месној заједници „Свети Сава”, око 2,5 километра јужно од средишта града. Највећи део средстава потиче од еколошке накнаде, која је законска обавеза привредника овог краја, који према критеријумима које је прописала Влада подлежу плаћању еко накнаде и то према степену загађења.

-Наш град има базу од 11.000 правних лица, обвезника по основу еко – накнаде и они су за 12 месеци прошле године по том основу уплатили 47,4 милиона, а од почетка ове године до 24. марта још 10 милиона динара – истиче за Глас западне Србије Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за заштиту животне средине.

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област заштите животне средине

Још један велики градитељски подухват планиран је за Овчар Бању где следи подизање „Природњачког центра” у једној од најлепших тачака српске природе, као део договора са Владом РС. У ову намену Чачку, који је конкурисао за подршку Министарства за заштиту животне средине, из републичког буџета биће додељено 22,16 милиона динара, док ће из градске касе и средстава еко – накнаде у тај посао да буду уложена још два милиона.

По овогодишњем програму заштите животне средине на подручју града предвиђено је, поред другог да се за програме Завода за јавно здравље у Чачку (контрола ваздуха, буке, површинских вода, праћење полена и квалитета земљишта) издвоји 4,8 милиона. Биће постављено и 26 контејнера подземних контејнера у МЗ Љубићки кеј (24) и Парк (2) уз улог од 12,8 милиона преко ЈКП „Комуналац”.

За програме ЈКП „Градско зеленило” („Наша шума – наша брига” - 5 милиона, уклањање инвазивних врста (то су врсте које нису нашег порекла, већ унете са других простора), неговање заштићених стабала као и изградњу стакленика ради проширења производње – 4,6 милиона) биће издвјено укупно 10,5 милиона.

Део средстава (3,7 милиона) усмерен је и на еколошко образовање, радионице и опрему намењену најмлађим Чачанима, од предшколског узраста до средњошколаца, а преостали износ биће додељен за уобичајене ставке, помоћ удружењима, праћење сајмова и услуге по уговору.

Иначе, овогодишњи еколошки буџет, према предложеном плану, већи је за 25.200.400,00 динара од претходног из 2020.
- Кључно је речи да се овако прикупљена средства троше наменски и да сваке године издвајамо за капитална улагања која се трансферишу преко активности наших комуналних предузећа напомиње Мирјана Ђоковић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ovcar banja zastita zivotne sredine mirjana markovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.006.611 посета
Тренутно на сајту: 1038 посетилац(a)