Велика кошаркашка имена прве кораке направили у КК Желе: Седам деценија славног клуба са чачанске станице 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Велика кошаркашка имена прве кораке направили у КК Желе: Седам деценија славног клуба са чачанске станице
Trenutno na sajtu: 338       |       Podeli:
31.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак -Легенда да је Чачак град кошарке и даље живи, захваљујући асовима који су први пут баш овде поцепали прве мрежице и успесима
Седам деценија славног клуба са чачанске станице, Фото: РИНА

које су постизали, преноси агенција РИНА.

Недуго након оснивања КК Борца давне 1945, вредни радници железница основали су свој клуб под називом "Железничар" 1949. године тренирајући на шљаци и лименој табли, и баш из таквих услова створено је 10 играча који су били достојни да понесу дрес националног тима, a данас КК "Желе" слави 70. година постојања.

Фото: РИНА

"Заиста када видимо све великане који су уткали своје животе у овај клуб и чији су дрес понели, клуб због кога су срце на терену остављали много пута видимо да је наш "Желе" био расадник кошаркашких талената, и да је вредан пажње. Они који су цепали мрежице против многих великана и чинE клуб још већим свакако јесу Андрoић, Петронијевић, Биорац, Спасовић, Шљивић, али и много ми је драго када чујем да је "Желе" изнедрио и светског аса Кићановића. За "Желе" је част и привилегија играти и зато морамо учинити све да се ова ватра не угаси, да омогићимо боље услове за стварање нових талената", казао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка на свечаној академији.

Фото: РИНА

На самом почетку свечаности минутом ћутања одата је почаст свим преминулим бившим играчима, члановима управе и пријатељима клуба који су за живота несебично учествовали у стварању једне кошаркашке епохе овог клуба. Представљена је и монографија посвећена историјату клуба дугом седам деценија Какав Железничар – 1949-1999-2019“, као и инсерти из филма који је рађен поводом обележавања 50. рођендана у режији завичајног филмског мајстора Милош Радивојевића.

Фото: РИНА

Монографија која je написана за 50. рођендан клуба на идеју Милована Вуловића, оснивача и Гвоздена Оташевића, новинара, писана је по интересантном обрасцу, интервјуи са педесет играча за сваку годину,, политичара, људи из управе. Надоградњу за две последње деценије сачинио је професор Универзитета др Светислав Љ. Марковић забележивши са изузетном прецизношћу све важне догађаје из клупске повести од краја прошлог века до наших дана.

Ово је клуб са традицијом дугом 70. година који је изнедрио много репрезентативаца, али на жалост још увек нема кров над главом, али се искрено надам да ћемо уз помоћ града и то решити, рекао је на свечаности познати чачански отопед др Љубиша Дмитровић, деценијама лекар у Желу и у селекцијама Југославије.

Фото: РИНА

Иначе, славу овог малог клуба пронели су , пред осталих, његови највећи играчи: Драган Кићановић који је поникао на игралишти код железничке станице у Чачку и касније постао најбољи спортиста Југославије у 20 веку, легенда српске и чачанске кошарке Радмило Мишовић, Радисав Ћурчић који је са станице отишао у велики кошаркашки свет и постао играч НБА лиге ...

Уз пригодан културно-уметнички програм и поштовање свих епидемиолошких мера,на свечаности у великој дворани градског Дома културе, на Тргу устанка у чачку, подељене су плакете и уручене захвалнице пријатељима и члановима клуба који су несебично уткали живот у овај клуб.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zele sedam decenija postojanja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.364.745 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)