Извор који је настао на необичан начин 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Извор који је настао на необичан начин
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
08.02.2018 | 0 коментар(а)



Топола- У селу Липовац има неколико природних извора и неколико чесми, свако од ових места има своју причу о постанку

али за извор чесму у „ Змајевцу“ причају мештани да је настала на посебан начин.

Веровање је да је овај извор добио име јер су овде давно обитавали змајеви. Извор је био повезан  са безданом потеза звани Понорине, а најстарији мештани кажу да се верује да је у току велике поплаве све што је било у оближњој њиви целокупну летину  вода повукла у бездан односно садашњи извор , тако се на овом месту појавила вода која се задржала све до данас.  Природни постанак извора  у свом облику задржао се и данас који надкрива велики камен обрастао маховином.

Фото: Топ прес

Поред извора направљена је чесма  1949. године у знак захвалности и спомен на погинуле грађане села Липовац који су настарали од 1941- 1945. године. Поред постојећег корита раније су овде била још три  а жене су на овом месту прале вуну и гардеробу. Око корита била је ограда која је још увек присутна али обрасла високим растињем.

Фото: Топ прес

Уочи Ђурђевдана овде су се одржавали Ђурђевдански уранци где су се окупљали и из околних села. Вода са овог извора годинама се користила за заливање башта и напајање крупне стоке. Сада сврате  ловци  и по неки сељак из њиве да се напије хладне воде, тек  када нас природа подсети жарким летом колико нам је потребна вода и да без ње нема живота у Змајевац се упути још по неко.

Извор: Топ прес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.475.435 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)