Изборни маневар дела опозиције: Чланови СзС у бојкоту, а спремају се за наступ на локалу? 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Изборни маневар дела опозиције: Чланови СзС у бојкоту, а спремају се за наступ на локалу?
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
01.02.2020 | 0 коментар(а)



Савез за Србију одавно је донео одлуку о бојкоту избора, али сада, према сазнањима „Блица",

поједини чланови СзС траже начин да учествују на локалним изборима, посебно у општинама где је опозиција већ на власти.

Према сазнањим нашег листа, председник општине Параћин и потпредседник ДС Саша Пауновић прошле недеље је одржао састанак са одборницима и представницима месних заједница и тада су једногласно донели одлуку да на локалне изборе изађу као група грађана. Међутим, у разговору за „Блиц" Пауновић је рекао да остаје при одлуци о бојкоту.

„Демократска странка је донела одлуку да бојкотује изборе, а до сада сам увек на изборе излазио на листи ДС. То је одлука која тренутно важи“,  каже Пауновић.

Чудно објашњење

На наше питање да ли „тренутно" значи да одлука може и да се промени, рекао је да сумња, а на потпитање „може ли на изборе као група грађана, истиче да је "на то питање већ одговорио".

„У Параћину постоји одређена збуњеност чињеницом да треба да бојкотујемо локалне изборе које сами организујемо преко општинске изборне комисије да бисмо се изборили за неке слободније изборе у будућности које ће онда организовати општинска изборна комисија коју би тада формирао СНС“, објаснио је он.

Председник општине Шабац и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић, како се спекулише, такође планира излазак на изборе на локалу јер не жели Шабац да препусти напредњацима.

Он, међутим, јуче није желео да одговори на питање „Блица" да ли бојкот важи и за изборе на локалу. Међутим, дан раније на састанку у Бриселу са потпредседницом Европског парламента Кларом Добрев, Зеленовић и Драган Ђилас су поручили да остаје „одлука о бојкоту лажних избора на пролеће - на републичком нивоу, али и на локалним нивоима".

Још једна опозициона општина је Стари град, а Марко Бастаћ на питање хоће ли изаћи на локалне изборе, кратко у поруци каже „не".

Не, не и не

На наше питање да ли постоји могућност да учествује на изборима испред групе грађана, додаје „не, не и не".

Један од чланова Савеза за Србију, чија позиција унутар те организације додуше није најјаснија, сигурно узима учешће на локалним изборима. Реч је о Милану Стаматовићу, председнику општине Чајетина и лидеру Здраве Србије који не крије своје планове.

Он је саопштио да је излазак његове странке на локалне изборе „преко потребан јер је за грађане Чајетине, али и целе Србије, одбрана слободног Златибора и осталих ‘оаза слободе‘ на првом месту".

„ Нема предаје без демократске борбе и учешћа на локалним изборима. ЗС већ дуго упозорава да је једини прихватљив компромис да се на најмање шест месеци помери датум одржавања парламентарних избора и формира прелазна техничка влада која ће припремити услове за њихово одржавање, а да све опозиционе странке учествују на редовним локалним изборима“, рекао је Стаматовић.

Заобилазни пут

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да је врло вероватно да ће многи тражити начин како да избегну одлуку са централног нивоа и изађу на локалне изборе.

„Одлука на централном нивоу, извесно, по дубини није добро примљена. Веће шансе за успех бојкота биле би да имамо само парламентарне, а не и локалне изборе. Сада имамо две могуће последице. Прва је да ћемо добити потпуно другачију политичку сцену у локалним скупштинама, веома шарену, фрагментирану и попуњену групама грађана. То може бити увод у нестабилност јер ће општине водити људи без или са мало политичког искуства“,  каже Клачар и додаје да друга последица може да се одрази на могућу излазност на локалу.

„На локалу се људи знају, то су комшије. Они који на централном нивоу заговарају бојкот неће моћи да исконтролишу локал ако се појаве групе грађана. Тешко је послати поруку - изађите на локалне, немојте на парламентарне изборе. У општинама где се појаве групе грађана, бојкот може да не успе“, наводи он.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Savez za Srbiju bojkot lokal izbori

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.463.979 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)