Зато нас је пут одвео у Прањане, на падине Сувобора, где су сви погони овог предузећа, ливаде, фарма и фабрика.
„Млекара је основана 1. априла ове године, поседује најсавременију опрему и прерађује 5.000 литара дневно” - каже за РИНУ директор „Сувобора”, Александар Глишић (24).
Александар Глишић у погону
Овај предузимљиви човек апсолвент је Електротехничког факултета у Београду али велики део времена посвећује колективу на јужним обронцима историјске планине.
„Ово је породично предузеће са 14 радника. Имамо 15 музних крава и још 19 јуница и бикова. Никад не продајемо телад, ниједно грло испод 500 килограма. Са четири трактора обрађујемо 15 хектара земље, гајећи углавном силажу и детелину”.
Производни програм у беспрекорно уређеном погону обухвата бели сир, кајмак „Сувобор”, качкаваљ и паприку у павлаци.
„Наше тржиште су Горњи Милановац, Чачак, Крагујевац и Београд и надамо се проширењу посла, јер можемо да прерадимо и 10.000 литара млека у дану” - истиче Глишић.
Он наводи да на овом делу милановачке општине, од Гојне Горе до Теочина, откуп обавља шест млекара и да сточари сваког дана произведу и на пут изнесу 18.000 литара.
„Сувобор” је оснивачки капитал добио од Републичког фонда за развој, што је кредит на пет година.
РИНА