Горан Бојовић, један од ретких у западној Србији, узгаја стару расу свиња „Моравке” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Горан Бојовић, један од ретких у западној Србији, узгаја стару расу свиња „Моравке”
Trenutno na sajtu: 596       |       Podeli:
26.06.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Горан Бојовић из чачанског села Брезовице, један је од ретких у овом делу западне Србије,



који већ пола деценије узгаја аутохтону расу свиња „Моравка”. На његовом имању од око четири хектара слободно пасе око 200 грла свиња.

„Када сам кренуо са узгајањем свиња, почео сам озбиљно. Нисам желео да направим ни један корак, а да не будем толико способан, сигуран и задовољан у том послу. Изградио сам објекте, односно, прасилишта, где се женке одвајају, те да може матична служба да ради, како би свака свиња добила своје младунче укрштањем са четири генетске линије. Ширимо целом Србијом, зашто Шпанија да има толики извоз и толике милионе свиња, зашто ми не можемо да гајимо, кад имамо ове планинске врлети погодне за узгајање „Моравки”, рекао је за Глас западне Србије Горан Бојовић из Брезовице.

Поучен искуством из детињства, Горан се одлучио на узгој ове скоро заборављене расе која живи у потпуном складу са природом.

Горан Бојовић, један од ретких узгајивача „Моравки”, Фото:ГЗС

„Некада давно, када сам са покојном бабом, ту су биле врљике и поплети, као и стара сорта такозваних црношљива шљива које су те свиње конзумирале, оне су се тада прасиле у шуми и бака и ја смо носили прасиће у котобању који их је био пун”, прича Бојовић.

Његов радник Зоран прича да „Моравке”, ни мало нису захтевне у исхрани, хране се жиром, корењем и свиме што нађу у природи, а да је за њих јестиво, само се повремено дохрани, тј. ујутро и увече.

Иако је „Моравка” пред истребљењем, Горан Бојовић је обезбедио све услове да се ова раса сачува.

ГЗС

Опширније у вестима, Б92:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Goran Bojovic uzgajivac posebna vrsta svinje Moravke selo zapadna Srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.163.311 посета
Тренутно на сајту: 597 посетилац(a)