Главни одбор ДС готово јединствено подржао иницијативу о уједињењу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Главни одбор ДС готово јединствено подржао иницијативу о уједињењу
Trenutno na sajtu: 425       |       Podeli:
04.03.2019 | 0 коментар(а)



Главни одбор Демократске странке је „готово једногласно” подржао иницијативу за покретање процеса уједињења

партија проистеклих из ДС-а у једну странку.

Како се наводи у саопштењу, на седници Главног одбора је подржана иницијатива за „покретање процеса уједињења и стварања велике Демократске странке, као започетог процеса укрупњавања који доминантно обележава актуелни политички тренутак и представља замајац прерастању Демократске странке у најснажније гравитационо поље у грађанском, демократском спектру”.

Гласању је претходило излагање председника ДС Зорана Лутовца који је оценио да је тој идеји дошло време.

„И раније су чињени покушаји, али сада нам услови налажу историјску зрелост и одлучност, заједништво и борбу за стабилну државу и институције у пуном демократском капацитету”, рекао је Лутовац, посебно наглашавајући да није реч о персоналној унији и кадровској комбинаторици, да се не ради о именима, већ о програму, пише у саопштењу Информативне службе ДС, преноси Тањуг.

Лутовац: Време за уједињење у велику Демократску странку
Главни одбор Демократске странке данас треба да се изјасни о иницијативи лидера демократа Зорана Лутовца о уједињењу странака проистеклих из ДС у једну странку, а он каже да се стварањем уније тих странака не доводи у питање сврха постојања Савеза за Србију, чији је и ДС део.

Лутовац је у отвореном делу седнице ГО ДС затражио подршку за ту иницјативу и навео да ДС уједињењем не доводи у питање сврху постојања Савеза за Србију, баш као што и, додаје, јачање СзС значи прилику и за ДС.

„Ако нисмо у стању да се удружујемо са онима којима су нам идејно најближи како ћемо мењати Србију”, упитао је Лутовац.

Иницијатива за покретање процеса уједињења и стварања велике ДС је друга тачка дневног реда седнице ГО ДС, а Лутовац наводи да је укрупњавање демократских потенцијала кључна реч и да та инцијатива, као и укрупњавање Савеза за Србију и протести на којима је грађанима понуђено потписивање споразума, представљају тренутно кључне процесе.

Подсетио је да је тај предлог изнео 3. фебруара на стогодишњицу ДС и 29 година од обнове рада те странке, те поручио да се ДС регенерише, да ће поново постати центар окупљања грађанско-демократске Србије, и да странку очекује озбиљнија кадровска обнова.

Тада је, каже, рекао да је ДС позната, нажалост, и по томе што се непрестано делила и да је дошло време да се укрупњава, уместо да се дели, те да јасан циљ ДС да врати државу и демократију грађанима од оних који су је отели и који је „руше камен по камен”, преноси Тањуг.

„Спремни смо да превазиђемо разлике у том циљу као што смо показали 2000. Овој идеји је дошло време”, рекао је Лутовац.

На дневном реду седнице ГО ДС је и извештај о раду који је поднео Лутовац у отвореном делу седнице, а о иницијативи за уједињење странака у велику ДС, као и о извештајима о раду посланичког клуба ДС у Скупштини Србије и Извршног одбора стране расправља се у делу који је затворен за јавност.

На почетку седнице није прихваћен предлог Србољуба Антића да се инфомација о стању дуга и висини блокаде рачуна ДС уврсти у дневни ред седнице ГО.

Антић је рекао да је рачун ДС у блокади већ пет година због дуга од 7,9 милиона евра који је настао 2012. у време некадашњег лидера ДС Бориса Тадића, а који страначки председници после њега нису успели да санирају.

„Сви ми који плаћамо чланарину имамо право да знамо какво је финансијско стање странке”, рекао је Антић.

Његов предлог за проширење дневног реда није добио подршку ГО ДС, будући да је за тај предлог гласало 30 чланова ГО ДС од 174 присутних.

ГЗС / Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.438.388 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)