Јанковић: Разбијте предрасуде о девојчицама и пустите их да развијају своје потенцијале 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Јанковић: Разбијте предрасуде о девојчицама и пустите их да развијају своје потенцијале
Trenutno na sajtu: 584       |       Podeli:
11.10.2019 | 0 коментар(а)



Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је данас 11. октобар Међународни дан девојчица,
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, фото: РИНА

дан који су Уједињене нације установиле са циљем промовисања њихових права.

Повереница је истакла да сваки дан треба да причамо о значају равноправности, јер без ње нема ни развоја друштва.

Она је рекла за агенцију РИНА да и даље постоје стереотипи и предрасуде који могу да утичу и на девојчице, али и на дечаке, да не развију све своје потенцијале на прави начин, јер су и једни и други током одрастања изложени притиску родних улога.

„Код нас су у складу са нашим законима шансе једнаке и не постоје тако драматичне разлике у положају дечака и девојчица као у свету, али свакако и даље се у приличној мери робује предрасудама, у томе шта је добро за девојчицу, а шта за дечака. Ако на тај начин будемо усмеравали да не сме нешто зато што је девојчица, да јој нешто не приличи или пак да нешто треба да уради баш због тога што је женско, то је нешто што је погрешно”, изјавила је Јанковић.

Повереница је навела да би образовање морало да има значајнију улогу у разбијању тих предрасуда, јер сви имају право на једнаке шансе. Она је додала да је неопходно у најранијем узрасту учити децу о штетности дискриминације и насиља и последицама које оваква понашања имају на развој детета и формирање здраве личности.

„Добро образовање и подршка која стиже од куће и институција је кључна за развој и једнаке шансе девојчица, ослобађање од предрасуда у родним улогама од малих ногу, од вртића и у породици је нешто што је моја данашња порука за Међународни дан девојчица”, истакла је Јанковић.

 

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.349.753 посета
Тренутно на сајту: 585 посетилац(a)