Језеро Врутци населиле кинеске медузе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Језеро Врутци населиле кинеске медузе
Trenutno na sajtu: 546       |       Podeli:
06.09.2017 | 0 коментар(а)



Ужице - У језеру код Ужица које се по лошем прочуло кад су по његовој површини процветале токсичне алге, намножило се још једно биће које се иначе ретко може пронаћи

у слаткој води - медузе! Појава медуза у језеру шокирала је риболовце и излетнике.

Хидроакумулацијом Врутци, на ушћу у селу Биоска, неколико дана пливају велика јата провидно-белих медуза!

"Видео сам да се нешто беласа и покреће по површини, али сам у први мах помислио да је Ђетиња нанела неку пену. Мередовом сам успео да ухватим ту "пену" и запањио се када сам уочио живуљку за коју сам мислио да живи само у мору", прича риболовац који се упознао са новим становником језера.

Медузе су пречника од пет до 15 центиметара, највише их има 30-ак метара од обале, крећу се веома брзо грчећи се и ширећи попут кишобрана.

"Ставили смо је у пластични бидон и посматрали. Ноћу је црна и личи на петокраку, а преко дана је бела. Покретом на површини прави правилан круг", појашњава риболовац.

Појава медуза потвђена нам је у "Балкан Еко Тиму", кориснику рибарског подручја "Западна Морава.

"Обавестили смо Министарство за заштиту животне средине и затражићемо мишљење Завода за јавно здравље. Медузама погодује висока температура а њихова појава је индикатор чисте воде", каже Халида Дуран, дипломирани мастер еколог из "Балкан Еко Тима".

У језеру у ком има грабљиве, беле, шаранске и рибе салмонидних вода, неколико година присутна је алга чији су продукти отровни. Управо због тога Ужице од краја 2013. не користи воду са Врутака за пиће. Парадокса ли, поред више врста птица, Врутке су настанили ракови и видре који обитавају само у чистој води. Такође и медузе.

Др Драгана Миличић, професорка на Биолошком факултету у Београду подсећа да су се медузе пре неколико година појавиле и на Ади Циганлији.

"У 99 одсто случајева то су морске животиње, мада се спорадично појављују у Европи. Претпостављам да се ради о кинеским, егзотичним медузама из реке Јанг Ценг Јанг у којој живе рибе, биљке, али и медузе које се користе за акваријуме. Њихов преносилац човек. У језеро су, као јединке или оплођена јаја, доспеле вероватно акваријумском водом коју је можда донела и канализација. Оне су знак да је вода чиста, да нема органског распадања и да је у њој доста кисеоника", каже др Драгана Миличић.

Слатководна медуза, објашњава др Миличић, није опасна ни по човека и језерску флору и фауну. Храни се планктоном или ларвама других животиња.

"У топлој води се много брзо размножавају. Чим се промене спољашњи услови и падне темепратура угинуће, али ће медузе опстати у језеру уколико пре угинућа баце оплођена јаја", додаје саговорница "Блица".

Блиц/В. Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.427.232 посета
Тренутно на сајту: 546 посетилац(a)