Почела летња школа новинарства 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Почела летња школа новинарства
Trenutno na sajtu: 723       |       Podeli:
07.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ овог лета се организује летња школа

новинарства на иницијативу, професора српског језика и књижевности и библиотекара ове установе Биљане Раичић . Она је подржала жељу и интересовање ученика, полазника Клуба креативаца „Teen spirit“ и средњошколаца са којима се сусреће радећи на Позајмном одељењу за одрасле.

Летња школа новинарства, чији је аутор и реализатор, професор српског језика и књижевности и уредник најбољег основношколског листа у Србији Наташа Турунташ , почела је 4. јула 2017. и реализује се до краја месеца. На овим часовима ученици стичу основна знања о развоју новинарства, врстама новинарских текстова, врстама медија, значају новинарства, његовом деловању и важности у животу друштва. Радионице су интерактивне и ученици кроз практичне вежбе стичу вештине комуникације, писане и усмене, вештине јавног наступа и истраживања. Поред општих и специфичних знања везаних за новинарство, ученици вежбају писање мотивационог писма, усвајају правила јавног наступа, уговарају састанке са представницима установа и на тај начин развијају неопходне компетенције. У петак, 7. јула 2017. године кроз сусрет са новинарком „Чачанског гласа“, Зорицом Лешевић Станојевић, ученици су се упознали са занимањем новинар, „из прве руке“ добили информације о специфичностима овог занимања, предностима, али и отежавајућим околностима којих на сваком послу има, а о којима се може сазнати само од оних који се овим послом баве дуги низ година и имају богато искуство.

Дружење са новинарком Зорицом Лешевић, фото: Библиотека Зорица Лешевић, фото: Библиотека "Владислав Петковић Дис"

У наставку ове радионице чији су координатори библиотекари Биљана Раичић и Јелена Дуковић, планирана је практична вежба коју ће ученици реализовати у ограниченом временском року, а састоји се у томе да ће о Канцеларији за младе, установи која ради њих и постоји, припремити промоцију кроз интервју, извештај и истраживање на терену. Полазници радионице ће крајем јула написати сценарио емисије који ће бити продукт свега што су научили и урадили. Компетенције за трећи миленијум, знања о новинарству и забавне радионице били су идеја ове летње приче. Судећи по досадашњим коментарима ученика-полазника, на добром су путу да ту идеју и остваре.

Ово је прва у низу летњих активности којима Градска библиотека излази у сусрет потребама ученика основних и средњих школа у Чачку. Током јула и августа за млађе основце (од другог до шестог разреда) биће реализоване три радионице. „С децом око света“ и „Овчарско-кабларску бајку“ водиће проф. географије Владимир Мајсторовић, док ће радионицу „Слатке пињате“ реализовати библиотекари Дечјег одељења, Јелена Дуковић и Маријана Лазић.

Почетком августа планирана је и радионица филма за ученике средњих школа коју ће водити Маша Сеничћ, песникиња, драматург и сценариста и редитељ Иван Стојиљковиић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.417.527 посета
Тренутно на сајту: 723 посетилац(a)