Филиповић: Ћирилицу су нам преци оставили на чување 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Филиповић: Ћирилицу су нам преци оставили на чување
Trenutno na sajtu: 739       |       Podeli:
26.03.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Одборници локалног парламента у Бајиној Башти једногласно су усвојили

Декларацију о заштити и неговању ћирилице у овој општини.

Према речима председника општине Радомира Филиповића, то конкретно значи да ће се планирати одређени дани који ће бити посвећени српском језику и ћириличном писму и пружити олакшице субјектима који у јавној комуникацији користе ћирилицу.

Филиповић је истакао да је Декларација, усклађена са ставовима Министарства за културу и да се Бајина Башта обавезала да све институције, јавна предузећа и установе у свом раду потенцирају ћирилицу.

Библиотеци ’Милош Требињац’ дата је препорука да у највећем проценту набавља књиге које су издате на ћириличном писму. Сви рачуни које издају општинска јавна предузећа и установе су већ писани ћирилицом, а сви корисници јавних средстава која добијају на општинским конкурсима, обавезују се да у својим активностима за које су добили новац користе ћирилично писмо. Установа ’Култура’ се задужује да осмисли и реализује манифестацију посвећену српском језику и очувању ћирилице”, казао је за Глас западне Србије први човек општине.

Према његовим речима у оквиру манифестације “Дани Раче украј Дрине” један дан биће посвећен српском језику и ћириличком писму, јер је управо у овом манастиру формирана чувена средњевековна преписивачка школа.

Филиповић је међутим нагласио, да ће се задржати и латинично писмо у називима улица и појединим туристичким публикацијама јер је Бајина Башта домаћин једне од највећих туристичких манифестација у Србији која има међународни карактер и све чешће је посећују страни туристи.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta cirilica deklaracija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.093.319 посета
Тренутно на сајту: 740 посетилац(a)