Ђилас интервју: О Савезу, Косову, Вучићу, Вељи, Обрадовићу и медијима  
Ђилас интервју: О Савезу, Косову, Вучићу, Вељи, Обрадовићу и медијима
13.09.2018 10:07 | 0 коментар(а)Драган Ђилас бивши лидер Демократске странке поново је у политици иако се један период био дистанцирао од свега.

Био је један од кључних људи српске политичке сцене у првој деценији 21 века, налазио се на челу престонице Србије због чега је касније често изложен критикама политичких противника. Зашто се поново активирао, само је један од разлога због чега смо искористили његов боравак у Чачку где је промовисао нови Савез.

ГЗС: Морало се опет у политику, није вас билo једно време. Да ли је она ушла у крв, или је неки други мотив?

Ја сам човек који је два пута изашао из политике. Као студентски лидер сам једном био у политици  имао понуду тада да уђем на разне листе али сам се захвалио. Поново сам у политику ушао 2004. године када је Борис Тадић преузео Демократску странку јер заиста верујем у идеју коју је он тада заговарао а мислим да и дан данас иако верујемо у другачије политике опције нисмо непријатељи.

ГЗС: Остали сте упамћени по оном разговору са Милошевићем. Били сте најоштрији да ли данас мислите да сте претерали?

Не мислим да сам претерао, био је конкретан догађај као и догађаји после, ми тадашњи клинци смо то боље осетили. Ушли смо у санкције, ратове, бомбордовања.

ГЗС: Како га са ове дистанце оцењујете?

Као човека који није разумео шта се дешава у свету који је водио земљу на погрешан начин. Да не направимо грешку у размишљањима, једна ствар је залагање за опстанак српског народа и национална питања за које је итекако требало да се бори, друго је да нађете начин да се са њима изборите. Због тог погрешног приступа све што смо желели ни у чему нисмо успели. Где је све српски народ живео а где смо сада доспели.

ГЗС: Били сте један од кључних људи у периоду који ће остати многим нашим грађанима у свести као време криминалне приватизације. Данас вам се често приписује растурање предузећа и привреде. Да ли смо тај период требали да прођемо на тај начин и да ли прихватате део кривице?

Не могу да преузмем део кривице до 2004. и 2005. јер сам ја тек тада ушао у политику, а део који ви помињете је управо пре тог времена. Ако негде потражите моје ставове из тог времена видећете да сам ја био противник тога и тада. Сматрао сам да је после 5. октобра Србија требало да се отвори за увоз као и да један део предузећа није могао да опстане, док је један део био урушен због санкција. Тада и сада сматрам да је држава требало да подигне та предузећа, да их врати ако имају економски основ за постојање, а не да се уђе у неконтролисану врсту приватизације. Пре сам био за то да се запосленима поделе акције у тим предузећима па да они сами одлучују о томе, а не на овај начин. Критиковао сам што је држава продала 20 одсто Хемофарма за смешан износ. Многа предузећа тада нисмо заштитили.

И данас не подржавам овакав начин приватизације, фото: ГЗС

ГЗС: Имали сте ситуацију да сте могли то да исправите од 2004, били сте најбилижи сарадник Бориса Тадића?

Борис је био председник државе а економску политику је водила Влада. О одговорности ДС можемо да говоримо у 2007. кад смо постали део Владе и када смо наредне године постали већина. Градоначелник Београда сам постао 2008. и тада нисам прихватио ту врсту економског модела, и сматрао сам да градска предузећа треба сачувати и развити. Као конкретан доказ мојих ставова је и ПКБ.
Када сам био на функцији имао сам разних понуда да се приватизује и Градска чистоћа и Водовод и сви ти профитабилни бизниси. Долазила ми је француска фирма да купи Водовод, на моје питање зашто, рекли су ми да би обезбедили бољи сервис. Рекао сам им да добро функционишемо и да нам је цена воде нижа него било где. Да су купили Водовод као у Бугарској, подигли би цену три пута, народ плаћа и ви имате профит. Мој концепт је био против тога. И данас не подржавам овај наставак приватизације, сматрам да наша предузећа могу да буду успешна без да са њима управља неко други. Да не избегнем одговорност за четири, пет година ДС, мислим да је направила неколико озбиљних грешака. Једна је што није радила на јачању институција и направила до краја државу као што је требало па нам се то обило о главу. Дуга ствар је да наша кадровска решења на многим местима нису била адекватна. 

ГЗС: Српска напредна странка затекла је Београд у дуговима. Ко је то учинио?

Онај ко верује и данас овој власти после свега што је обећао и све супротно урађено он ће веровати да је Београд задужен за милијарду и не знам колико милиона евра за мог мандата. Само ћу вам рећи да је Београд први град у централноисточној Европи који је кредите од две европске развојне банке за камате од 0,4 одсто, добијао без гаранције државе. То вам говори какве су биле финансије Београда. Имали смо пара да платимо бесплатне уџбенике свој деци и помоћ за 100.000 пензионера од 20.000 динара и да васпитачица има плату много већу него што је то, да будемо поштени, закон дозвољавао а због чега сам ја платио и казну. Имало је новца и за пуну трудничку надокнаду и да се гради 45 обданишта за осам година, док они не могу ни једно за четири године. Београд је задужен са 300.000 милиона евра у мом мандату за пет година, то су званични подаци фискалног савета. Ако вам кажем да се држава Србија за тих пет година задужила 10 милијарди евра схватићете колика је то разлика.

ГЗС: Често се помиње ваш лични иметак. Важите за Драгана Ђиласа, бабарогу, пунишу како каже наш народ. Јесте ли ви стварно зарадили поштено толике паре?

Замолићу вас да на Ју тјубу нађете мој дуел са Александром Вучићем са Пинка 2004. године када сам ја ушао у политику а он ме звао богаташ са Дедиња који има већ милионе које је зарадио. Сада говори да сам све те милиона зарадио када сам ушао у политику. Ако ја нешто грешим, извинићу се јавно и нећу се више бавити политиком. Одбио сам да уђем у политку 1992. и тада сам рекоа да ћу ући када будем економски самосталан да не може нико да ме купи. Направио сам фирму у осам земаља са 300 запослених која је имала максимум годишњег обрта 95 милиона евра. 

ГЗС: То ипак није лако имали сте неку залеђину?

Залеђина ми је био тим људи са којима сам радио. Имао сам и срећу да се бавим бизнисом где сам имао креативне људе, а мени су бројеви добро ишли.

Вучић има подршку запада јер је прихватио ствари које Борис Тадић није, фото: ГЗС

ГЗС: Савез за Србију мислите ли да можете да смените актуелни режим, има вас осам, а знамо где су два Србина тешко је да се сложе а камоли осам и више?

Ако не успемо у томе нама у Србији неће бити боље. Ми 30 година прихватамо поделу у Србији коју је неко наметнуо.

ГЗС: Председник Вучић има подршку Међународне заједнице да реши питање Косова?

Има подршку јер је прихватио ствари које Борис Тадић није прихватио.

ГЗС: А ваш став је да се повуче ручна, зар Вас то не подсећа на Милошевића?

Пре неки дан сам читао текст стручњака из Лајпцига за замрзнути конфликт. Ви овде тога немате, то је био Кипар а не Косово, овде људи могу да путују, могу да користе своја документа и аутомобиле, привреда ради, можете српске производе да купите у Приштини. Мислим да је свет направио велику грешку када су их Албанци убедили да се признањем статуса Косова решава питање. Десет година касније пола света их је признало, пола није и проблем није решен. Мора да се нађе право решење, јер ако не задовољава оба народа није решење.

ГЗС: Мислите ли да је решење хипотетички, да свет каже Косово је ваше ево вам га и ви да одмах имате у скупштини 50-80 албанских посланика? Где би то одвело Србију и мислите ли да је боље решење?

То је цена коју Србија треба да прихвати ако искрено жели да Косово буде део Србије. Некада мислим да поједини наши политичари заборављају на чињеницу коју сте рекли, да када би Косово у пуном смислу било део Србије, на милион бирача би имали сигурно 50 посланика као албанске представнике и имали бисмо захтеве да они говоре на албанском језику. Нисам сигуран да сви они који се залажу за то су спремни ово да прихвате. Ја који се залажем да нема промена граница у Европи, сам спреман на тако нешто. Не можете увести принцип да нема промене граница у Европи осим у Србији, то је онда кршење правила. ако ипак прихватате, онда морају и друге границе да се прихвате што је проблем који може да набуја. Српски народ заиста има мишљење да је понижен разним решењима, ратовима и да смо само ми имали злочинце, нико други. Ако и друге генерације буду одрастале са тим убеђењем онда ће они за десет година хтети да врате све што им је отето.

ГЗС: Милите да је време савезник?

Мислим да време није ни против, треба радити на приближавању два народа. Било је злочина са обе стране, али је било и примера да су припадници Војске Југославије чували животе другог народа, са албанске стране су спречавали припаднике ОВК да извршавају зверства над сеоким становништвом где су заједно живели. Ајмо то да промовишемо и о њима да причамо. Па можда ће нам то омогућити да лакше дођемо до решења.

Мислим да је најбоља Влада за Србију била ДС и ДСС, фото: ГЗС

ГЗС: Пуно пута сам чуо Ђилас је лопов, покрао је милијарде ... Мене је тешко убедити тек тако у то.., исто тако не верујем и када Ви кажете да ће Вучић продати Косово ради фотеље или комада власти и многи ће тешко поверовати у те Ваше тврдње? Он је интелигентан човек, добро зна шта га чека у историји ако би то урадио.

Време ће показати, ја кажем да је Бриселски споразум договорио пре него што је дошао на власт. Наш став је врло једноставан, поштовање Устава, члана 1244, дијалог са Албанцима и нема столице у УН. Ако Вучић има већину за решење које је супротно Уставу Србије онда треба да га промени. Ја сам човек који поштује неке процедуре и за мене је демократија поштовање правила. Ја сматрам да није решење да врше неке козметичке промене граница и да ће се тиме нешто добити. Ја сам за поштовање граница у потпуности, а ако је нови принцип који Европа прихвата право народа на самоопредељење то онда мора да важи и за наш народ. Зашто увек ми да будемо јединствен случај. Бомбардовали су нас без одлуке Савета безбедности. Сматрам да је Србија сада у бољем положају него тада.Не можете правити изузетке од правила.

ГЗС: Има ли ту нечега личног између Вас и Вучића?

Ми смо доста различити, он на један начин доживљава политику, да можете да кажете све што хоћете да је све оправдано. Он је човек који је мени понудо пре две године да будем потпредседник Владе да водим економију Србије, да он буде градоначелник Београда, а данас сам опет криминалац и лопов. Ја ћу бити увек пажљив у бирању речи и када говорим о њему и људима који су на власти. О њему немам добро мишљење на основу онога што сам прошао и видео, ја тај систем вођења власти не резумем, супротан је од мог. Ја сам био некада власт, могао сам да организујем хајке на противнике.

ВЕЉА ЈЕ ИМАО НАЈБОЉИ УГОВОР АЛИ НЕОСТВАРИВ

ГЗС: Да ли је реално да у Србији имају две опозиционе колоне, има људи који не могу са вама. Не видим вас са Велимиром Илићем?

Био сам у власти са њим и није лоше са њим сарађивати. Ја сам био за НИП а он за инфраструктуру. Ја сам човек који је доста допринео влади ДС и ДСС 2007. године. Разговарајући са Драганом Јочићем и Александром Поповићем формирали смо владу, па сам у њој дочекан као највећи непријатељ. Искрно сам рекао за тај уговор који је Веља потписао за концесију, да је најбољи уговор који је потписан само никада неће бити реализован, као што је и било. После три месеца сам био спона између ДС и ДСС. Мене је Коштуница јединог водио као министра на отварање Додикове зграде у РС. И дан данас мислим да је најбоља Влада за Србију била ДС и ДСС. Данас, када правимо овај савез и видим колеге из Двери и других странака схватам да треба да функционишемо на начин на који на жалост она влада није успела да се прилагодимо једни другима и тежимо ка центру.

Приватизацију локалних медија сматрам грешком, фото: ГЗС

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЈЕ НАЈТАЛЕНТОВАНИЈИ ПОЛИТИЧАР МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ГЗС: Како сарађујете са Бошком Обрадовићем?

Сматрам га као једног од талентованијих политичара у Србији, многе ствари о којима он прича ја сам спроводио у Београду, као што је политика наталитета. Има ствари око којих се не слажемо, где он има конзервативне ставове а ја либералније. Мислим да ће доћи време када ће он своје ставове моћи да изнесе у Србији као и ја своје и да се грађани о томе изјасне. Ја не прихватам да неко Бошка Обрадовића назива не демокртом. И у Америци имате у конгресу некога ко има конзервативне ставове па их нико не назива фашистима. Ако се неко за своје ставове бори демократским средствима а не рушећи систем и законе је за мене прихватљив. Не мислимо сви исто, ни њему није било лако да прихвати мене после свих текстова у новинама. Не можете да оспорите неким људима успех иако се политички не слажете. На пример, ако се испостави да железари Смедерево Кинези заиста плаћају регуларну цену струје и све остало што се плаћа, раде и обезбеђују профит, ја ћу казати да је то што је Вучић обезбедио да они дођу у Смедерево одлична ствар, као што сам рекао да је погрешно што је довео Камараша и дао му све оне услове.

ЈАВНО ЧЕСТИТАМ ВУЧИЋУ НА СВАКОЈ ФАБРИЦИ

ГЗС: Вучић је довео доста великих фирми. Рецимо у Чачку. Многи сматрају да ако то буде реализовано, капа доле?

Само колика је плата, ако је испод 350 евра ја сам против. А показаће се да сам у праву, да нема тог инвеститора коме дате 10, 15 хиљада по радном месту и који неће дати 350 евра минималну плату ако му то држава тражи. У Мађарској је 700, њему се исплати верујте. Ја сам човек из бизниса верујте ми. Ако је минимална плата у тој фабрици у Чачку, минимум 40.000, ја ћу јавно то да подржим и честитам Александру Вучићу на свакој таквој фабрици.

ТАНЈУГ НЕ ТРЕБА ПРИВАТИЗОВАТИ

ГЗС: Бавили сте се медијима. Често имате замерку на медијску сцену Србије, медији су приватизовани 2008. године и знамо шта их је задесило. Ја сам стицајем околности био у Радној групи, где извесна Далила Љубичић невероватом жестином јуриша на Танјуг, Новости и Политику да их зтвори а све борећи се против медијског мрака?! Предпостављам да је познајете, да ли је то и Ваш став?

Не мислим да га треба приватизовати али треба направити професионалну агенцију која није стуб власти. Да се направи УО где седе људи који нису чланови ни једне странке а имају кредибилитет у народу. Јако је тешко да имате медије које финансира држава а да их она не користи, то можете само уз јаке људе. Као Агенција против корупције, ако тамо ставите озбиљне људе који се не плаше, они ће "малтретирати" и нас политичаре да доказујемо шта и како имамо, а ако ставите послушнике онда то нема никаквог смисла.
Није ствар у Танјугу, они су пренели једну нетачну изјави о мени, коју је прено сајт Телеграфа. Позвао сам Танјуг и они су пренели мој деманти без икаквог проблема, а Телеграф га никада није пренео. Не треба Танјуг гасити, него га направити самосталним и спречити било какав утицај или га минимизирати. Није агенција та која затвара медијску слику Србије, радио сам на Б92 па знам нешто, њен посао је да пренесе све што је вест.

ГЗС: Ми смо у медијима 10 година, и не бих опстали да не дан и ноћ и увек на ивици. Тешко је доћи до рекламе, јер горе то раде агенције, никада нисмо успели да дођемо до великих реклама државних фирми, све то су узимале неке Ваше агенције, данас можда неке друге.?

Ја сам из тог бизниса изашао 2005. године, прве рекламе које је АНЕМ имао су из тог времена. Када те агенције постану професионалне и изађу из оквира "да ти учиним", оне тада све почињу да раде на основу рејтинга, ко ће још да се бави локалним медијима и они то прегазе, тога више нема. Кад аби мене нешто питале велике озбиљне фирме, ја би има најозбиљније посаветовао да када праве акцију у неком граду , да се фокусирају на медије из тог града да им они изнесу ту акцију и верујте ми имали би боље резултате. Мислим да је направљена грешка када су се приватизовали локални медији јер и ти који су куповали нису се обавезали, све је урађено хаотично.

ГЗС

 

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 120.564.107 посета
Тренутно на сајту: 111 посетилац(a)