Од 15. до 17. јула одвијаће се једна од најзначајнијих манифестација у нашој земљи - Косидба на Рајцу 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Од 15. до 17. јула одвијаће се једна од најзначајнијих манифестација у нашој земљи - Косидба на Рајцу
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
11.07.2022 | 0 коментар(а)



Љиг - Некадашњи народни обичај узајамног помагања на селу приликом великих радова лети, који је у Србији потпуно ишчезао,

оживи једино у јулу на планини Рајац, прве недеље по Петровдану. Тада, већ пет деценија, у сећање на мобу, организује се Косидба на Рајцу. Најбољи косачи из целе регије надмећу се за престижну награду - Златну косу.

Прво такмичење косача на Рајцу, али и велики народни вашар, збили су се 1892. године. Тек касније, средином шездесетих година прошлог века, јавила се идеја да Косидба на Рајцу постане туристичка манифестација.

„У сточарским крајевима један од најважнијих послова била је косидба. У стара времена летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косци окупљали једни код других. На мобу, иначе, обично је долазила млађарија, која се за време рада зближавала, а после богате вечере, све се претварало у сеоско весеље. Мобе су и женска прела и посела, на којима се прело, плело и везло, уз песму, причу и поуке млађима, да свако покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле израз живота једне сеоске заједнице“, говори Владимир Ивановић, директор Туристичке организације општине Љиг.

Рајац је једна од најлепших у низу ваљевских планина. Његове простране ливаде обилују планинском травом, коју одавно више нико ручно не коси. Косидба на Рајцу није само такмичење косача, већ и јединствен приказ српских обичаја и традиције. Од окупљања косача, здравичара, трубача, водоноша, косачког ручка на трави, па до представљања рукотворина и специјалитета рајачких домаћица.

„Овакви скупови нису представљали само завршетак кошења траве, већ и прилику да се сретну угледни домаћини, уговоре послови. Млади момци и девојке имали су прилику да буду виђени, ашикују, па и свадбу уговоре. Најмлађима, то је био излет за памћење“, подсећа Ивановић.

Смотра има и међународни карактер. На косидби су до сада учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке... Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, БиХ, Црне Горе. Златну косу до сада је највише, чак шест пута, освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

„Сем најбољег косца - коме се мери брзина, ширина, квалитет, уједначеност откоса, бира се и ђидија или козбаша. То је косац који се најлепше одева, пева, игра, има најлепши стас. После косидбе, на ливади, биће приређен старински косачки ручак са специјалитетима и ђаконијама из љишког краја, од којих су многи данас заборављени“, каже Владимир Ивановић који има дугогодишње искуство у организацији најзначајније љишке манифестације.

Косидба на Рајцу је 2007.године од стране тадашњег Министарства туризма и Туристичке организације Србије проглашена за најбољу манифестацију у тој години у нашој земљи. У дане Косидбе љишку планину посети неколико десетина хиљада туриста не само из Србије, већ и из иностранства.

Косидба на Рајцу; Фото: ТО Љиг

ПРОГРАМ КОСИДБЕ

Овогодишња тродневна манифестација почиње у петак, 15.јула. Првог дана ће, уз уобичајне вашарске садржаје који ће посетиоцима бити на располагању од раних поподневних сати, на летњој бини од 21,00 часова група „Стари град“ имати свој концерт.

У суботу у подне је отварање Изложбе пољопривредне механизације, пре свега оне која се користи у брдско-планинским пределима, док су за вечерње сате предвиђени концертни наступи група „Поп-хор“ и „Калем“ и Фестивал фолклорних ансабала.

Централни догађај је у недељу 17.јула, а почеће окупљањем косача у 9.00 часова. Тачно у 10 чућемо косачку здравицу после које ће наступати певачи, играчи, трубачи и други учесници, све до званичног отварања 53. Косидбе на Рајцу у 11.00 часова. Пошто ђидија косу откује онолико пута колико је до тада манифестација одржано, креће дефиле косача до ливаде за кошење, а пре такмичења традиционално се приређује ревијално кошење траве. До почетка такмичења посетиоци ће моћи да виде демонстрацију рада пољопривредне механизације.

Такмичарски део почиње у 12.30 часова на платоу где се још од 1970.године и прве Манифестације најбољи српски и европски мајстори кошења надмећу за „Златну косу“.
Следи Међународно екипно такмичење после којег ће сви косачи ручати на откосима.

Организатор је сатницом предвидео да у 15.30 часова званично прогласи победника овогодишње Косидбе и најуспешнијим косачима додели признања, после чега ће наступити Трубачки оркестар „Етно-арт“ из Коштунића.

Тродневни програм завршава се у недељу увече концертом Лене Ковачевић заказаним за 20.00 часова.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LJIG RAJAC KOSIDBA KOSIDBA NA RAJCU MOBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.135.730 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)