Дејан Ковачевић присуствовао научном скупу „Драгиша Васић: век Црвених магли“ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Дејан Ковачевић присуствовао научном скупу „Драгиша Васић: век Црвених магли“
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
03.10.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Научни скуп „Драгиша Васић: век Црвених магли“ одржава се данас и сутра у Горњем Милановцу, у сарадњи Института за књижевност и уметност из Београда

и Музеја Рудничко-таковског краја. Повод догађаја је стогодишњица појаве две значајне Васићеве књиге, збирке приповедака “Утуљена кандила” и кратког романа “Црвене магле”. Александар Марушић, директор музеја рудничко-таковског краја поздравио је данас у Кући српско-норвешког пријатељства учеснике и госте.

-Драго ми је што након седамнаест година поново организујемо овакав научни скуп, а кроз 15 еминентних реферата осветлићемо књижевну и завичајну улогу Драгише Васића који спада у једне од најзначајнијих Милановчана који су овде поникли и који се увек враћао свом завичају. Кроз бројне интерпретације из своје младости и детињства, нарочито из свакодневног милановачог живота, које је преточио у своје приповетке, описао је време у граду пре Првог светског рата. Захваљујем се локалној самоуправи која је подржала читав пројекат, као и Институту за књижевност и уметност, уз чију сарадњу изводимо овај пројекат.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац поздравио је учеснике скупа, изразивши задовољство што се поново може говорити о Драгомиру Драгиши Васићу, знаменитом Милановчанину из угледне трговачке породице, блиске породици Настасијевић.

-За нас, поштоваоце завичајних великана остао је неизбрисив не само књижевни рад Драгише Васића, већ целокупна анализа догађаја и времена у којима је живео. Општина Горњи Милановац подржала је научни скуп “Живот и дело Драгише Васића” поводом 120 годишњице његовог рођења и шездесетогодишњице смрти који је одржан на овом истом месту у Кући српско-норвешког пријатељства 2005. године, након чега је 2008. године изашао и истоимени Зборник са 22 научна рада о његовом животу и делу. И овога пута се општина радо одазвала позиву Института за књижевност и уметност и Музеја рудничко-таковског краја, да организујемо скуп посвећен Драгиши Васићу и његовом књижевном делу, поводом стогодишњице збирке приповедака “Утуљена кандила” и кратког романа “Црвене магле”. Захваљујћи првом научном скупу, вратили смо лик и дело завичајног писца на пиједестал који му и припада. Подржаћемо и Зборник који ће ускоро бити доступан широј јавности, а који говори о Драгиши Васићу, човеку, књижевнику, дописном члану Српске Академије наука и уметности и завичајној личности којом се сви поносимо –закључио је Ковачевић.

Бојан Јовић, научни саветник Института за књижевност и уметност рекао је да се радује поновној сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја и да ће током Скупа говорити еминентни стручњаци и познаваоци наше међуратне књижевности којој припада Драгиша Васић, као парадигма експресионистичке књижевности.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.237.310 посета
Тренутно на сајту: 458 посетилац(a)