Како изгледа драгачевски буџет? Ево шта ће се градити народним парама у овој општини  

Како изгледа драгачевски буџет? Ево шта ће се градити народним парама у овој општини
17.01.2018 14:45 | 0 коментар(а)Лучани - На седници СО Лучани јуче одржаној у Гучи великом већином усвојени су амадмани групе од 29 одборника

владајуће СНС (19), НС (5) и СПС (5) поднети на предлог Одлуке о буџету за 2018. За амадмане је гласало више од две трећине одборника, а Одлуку о буџету са амадманима прогласило је 35 од укупно 43 присутна.

Одбачени су амадмани Двери, ГГ Један тим је повукла своје пошто их није подржао ни предлагач, а Веће је прихватило амадмане шефова одборничких група СНС, СПС и НС па су постали део предлога одлуке, те се о њима посебно не изјашњава.

Одборничка група ,,Један Тим" учествовала у расправи

Међутим, неуобичајено је али законито, демократски, могуће и у пракси пожељно, да амадмане подносе одборници и власти и опозиције. У конкретном случају то је учињено јер Општинска управа није на време урадила нацрт, нити је по закону спроведена јавна расправа, па ни грађани нити одборници нису имали могућност да дају своје примедбе и доставе предлоге, а по правилу одговорност за програмски део буџета, посебно у делу о висини планираних трошкова и инвестиција, је увек на владајућој скупштинској већини. У поређењу са другим локалним самоуправама број поднетих амадмана ипак је вишеструко мањи.

Домка Митровић, шеф Одељења за буџет и финасије, извинила се одборницима за пробијање законских рокова у изради нацрта буџета и изостанак јавне расправе, и објаснила да су амандмани правно могући, у складу са законом, да је буџет општине ликвидан те да део недостајућих прихода за обезбеђење сопственог учешћа за капиталне инвестиције по закону је могуће обезбедити кредитним задужењем које не би утицало на рад општине и њених буџетских корисника јер би кредитно задужење било безначајно. Председница општине Лучани сматрала је, ипак, другачије реагујући на подносиоце амадмана и оспоравајући њихово право да одлучују како ће се распоређивати и трошити њихов новац. Она је за говорницом на известан начин ставила до знања одборницима да неће спровести одлуку о буџету у делу поднетих амандмана и предложених пројеката, по цену да буде смењена. Нити ће, рече, задуживати општину будући да су поједини одборници тражили да се делом и из кредита реше путни правци и горући проблеми.

Радичевић подржала амадман за улагање у путни правац ка Горачићима

А шта је предвиђено усвојеним амадманима одборника владајуће СНС, СПС и НС који су постали саставни део Одлуке о буџету општине Лучани за 2018.?

Разним ушедама на појединим позицијама, смањењем буџетске резерве, средствима од државе и обезбеђењем дела сопственог учешћа путем мањег кредитног задужења, уз бољу посвећеност послу и веће ангажовање локалане власти, у 2018. Драгачевци би могли да рачунају и на следеће: већи износ средстава за подстицаје у пољопривреди за 7 милиона динара, повећање са предложених 11 на 18 милиона динара; да се обнови водоводна мрежа Лучани – Пухово за коју је планирано 36.000.000 динара (50% из трансфера од Канцеларије за управљање јавним улагањима, а 50% од кредитног задужења), јер је опште позната чињеница да је систем овог дела водоснабдевања у тоталном распаду, те да су вишедневни прекиди у дотоку воде све чешћи, као и да се изврши прерасподела предложених средстава за водоснабдевање у селима Лучани, Горња Краварица и Каона;

Шеф драгачевских социјалиста Славко Радосавчевић са СНС поднео амандман за реконструкцију пута ка Горачићима и водовода ка Гучи

да се изврши реконструкција и и изграња путева, међу којима и Гуча-Горачићи у дужини од 11 км, Горачићи-Губеревци у дужини од 2 км, Горачићи-Живица у дужини од 2,5 км. Предложена су средства и за израду пројеката за још неке врло значајне путне правце за које ће се за средства „закуцати“ на врата државе, међу којима су Белица-Драгчица-Драшковића Механа, Живица-Горачићи, као и укупно 20 уместо 10 предложених милиона динара за остале локалне и некатегорисане путеве уз предложених 30 са удруженим средствима грађана за асвалтирање, али и да се заврше уговорени радови на путним правцима у прошлој години (Гуча-Г.Краварица-Д.Краварица, Губеревци, и други), као и да се предвиде средства за финансирање радова на адаптацији и санацији објеката у спортском центру у Гучи чији је инвеститор Центар за културу и спорт општине Лучани, а радови су неопходни и нису изведени у 2017. како је било планирано иако је Министарство трговине, туризма и телекомуникација доделило бесповратна средства у износу од 12 милиона динара.

За ове радове, пројекат и одобрење за извођење, амандманом су предвиђена 24 милиона динара (12 од Републике и 12 уштедом у буџету) јер је у Министарству туризма, трговине и телекомуникација почетком децембра 2017.  добијена информација да ће крајем фебруара 2018. бити расписан редовни годишњи конкурс за суфинансирање пројеката инфраструктуре због чега је сасвим оправдано и извесно очекивати да на том конкурсу са истом документацијом добију ова средства. Тиме би се остварила уштеда у буџету општине Лучани у износу од 12 милиона динара а за ове објекте обезбедила употребна дозвола и били би одмах стављени на употребу мештанима.

Председница скупштине Зорица Милошевић

 

Нема новца за медије, од 4,5 милиона председница располаже са 500, 000

Занимљиво је, да је, иако је изборна година, владајућа скупштинаска већина смањила средства и за информисање са 4,5 милиона на 500 хиљада динара и тиме јасно послала поруку да није била задовољна досадашњим начином информисања. Наиме, бројне су примедбе на извештавање појединих медија који су били усресређени само на рад председнице општине која прошле године није ни расписивала конкурс за пројектно финансирање медија већ је то радила склапајућу уговоре са појединим медијима директном погодбом. Тако се догодило да су неке медијске куће биле под директним утицајем председнице општине и службе за информисање, одакле се пласирало само оно што одговара председници и Већу. Са друге стране, на пример, Глас западне Србије избачен је чак и са мејлинг листе а ускраћене су нам и основне вести које су били дужни да достављају по  Закону о информисању. Све то из разлога што је ГЗС пратио рад објективно, није спречавао проток информација и са овом кућом није се могло манипулисати. ГЗС је имао уговор са локалном самоуправом Лучана, али новац грађана који је припао ГЗС-у по том основу је схватио као обавезу да извештава о свим областима живота, а не као плата за ћутање. Стога смо јавно, још у октобру, званично понудили председници општине да раскине уговор уз обећање да се ГЗС неће жалити нити тужити локалну самоуправу. ГЗС ће и даље, без обзира што неће бити средстава из локалног буџета, наставити са објективним и непристрасним информисањем грађана ове општине.

 

Глас Западне СрбијеПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 96.610.166 посета
Тренутно на сајту: 302 посетилац(a)