Који су услови за пензионисање ове године 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Који су услови за пензионисање ове године
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
02.01.2022 | 0 коментар(а)



У 2021. години издвајања из БДП-а за пензије пала су испод 10 одсто, што је и био циљ реформи пензијског система. Померања старосних граница и потребног
Фото: ГЗС, илустрација

стажа за пензионисање ушла су у мирнију фазу и како закон предвиђа трајаће све до 2032. године. Од овог јануара жене ће радити два месеца дуже.

Већ деценију и по свака Нова година доноси нове услове пензионисања. Од огромних гужви стигло се дотле, да су шалтери 31. децембра готово празни. Уместо за пола године, као раније, старосна граница за жене помера се за само два месеца. У превремену пензију, због казнених поена, никоме се не жури.

  

"За превремено пензионисање жена биће потребно 39 година и осам месеци стажа осигурања, а ту пензију неће моћи да остваре без навршених 59 година", каже директор Београдске филијале Фонда ПИО Иван Тодоровић.

Мушкарци у превремену пензију могу са 40 година стажа и 59 и по година живота. У старосну одлазе као и пре, док ће жене то моћи са 63 године и четири месеца. И поред смањења стопе доприноса за пола процента очекују се да ће наплата порасти за 7,7 одсто.

"Имамо стални тренд повећања изворних прихода Фонда доприноса из ПИО и смањивања дотације из буџета Републике Србије. Буџет пензијског фонда у 2022. је готово 790 милијарди динара, планирана дотација из буџета је само 15,8 одсто", истиче директорка Републичког ПИО фонда Драгана Калиновић.

У Министарству финансија процењују да ће и због привредног раста удео пензија у БДП-у и даље падати. За јануарску повишицу и једнократну помоћ обезбеђено је 68 милијарди динара.

Државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић наглашава да се од тога 5,5 одсто односи на повећање пензија по швајцарској формули, док се други део од 33,4 милијарде динара односи на давања пензионерима од 20.000 динара које ће бити исплаћено у фебруару.

На то ће имати право сваки од 1.662.000 пензионера. Уз јануарску повишицу просечна пензија је 31.000 динара.

ГЗС/  РТС, РТВ

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Penzija uslovi starost granica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.588 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)