Три сата дневно у основним школама: петаци и шестаци у клупама од 14 до 17 сати, а седми и осми разред од 17 до 20 часова 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Три сата дневно у основним школама: петаци и шестаци у клупама од 14 до 17 сати, а седми и осми разред од 17 до 20 часова
Trenutno na sajtu: 749       |       Podeli:
29.07.2020 | 0 коментар(а)



Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је за данашњи Блиц да је припремљено неколико модела школовања од септембра и
Прваци и другаци у школи до 11 сати, трећи и четврти разред у школи до 14 сати, Фото: ГЗС

да ће родитељи и деца моћи да се определе за метод наставе, али уколико часове слушају онлајн, у школу се иде да се одговара.
Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцена, како би деца на сваком кораку могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива, рекао је Шарчевић.
Школама дајемо аутономију, додао је он, да се са родитељима договоре, јер је у делу породица страх.
У основној школи, нагласио је Шарчевић, радиће се по сменама које ће бити другачије и то први и други разред крећу ујутро, имају четири часа и у 11 сати иду кући или имају боравак.
После најмлађих, долазе трећи и четврти разред и остају на настави до 14 сати. После анализе Министарства, око 20 одсто родитеља нема где да остави децу, рекао је Шарчевић.
Школе које су имале боравак, имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе, навео је министар.
Према плану, петаци и шестаци имају наставу од 14 до 17 сати, а седми и осми разреди од 17 до 20 сати. Сви ће имати четири часа по 35 минута.
У наредној школској години основцима четири распуста
Основци ће у наредној школској имати четири распуста - јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три - зимски, пролећни и летњи, предвиђено је šшколским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.

Прво полугодиште за основце почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго полугодиште почиње у среду 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.

Јесењи распуст почиње у среду 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.
Зимски распуст има два дела - први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се у петак 8. јануара, те је планирано да се ђаци врате у ђачке клупе 11. јануара.
Други део зимског распуста почиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.
Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.
Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта (петак и субота), а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.

За разлику од основаца ученици средњих школа неће имати јесењи распуст. Зимски распуст биће им подељен у два дела. Први део почиње у четвртак 31. децембра 2020 године и завршава се у петак 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и завршава се у петак 12. фебруара.

Пролећни распуст за средњошколце почиње у петак 30. априла и завршава се у уторак 4. маја 2021. године.
У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра, Свети Сава 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. мај и Видовдан 28. јуна, када је у основним школама подела ђачких књижица.
Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а остали празници су наставни дани, сем кад падају у недељу.
Ученици и запослени у школи имају право да не раде на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Рамазанског бајрама и на први дан Курбанског бајрама, а припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.
У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


raspored casova skola deca sarcevic ucenici rasspust prvaci drugaci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.081.141 посета
Тренутно на сајту: 749 посетилац(a)