Ројтерс: Гуча помаже локалну привреду у време пандемије 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Ројтерс: Гуча помаже локалну привреду у време пандемије
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
14.08.2021 | 0 коментар(а)



Почео је 60. Сабор трубача у Гучи и звук трубе проломио се у ваздуху, након што је на хиљаде људи, који нису забринути због поновног пораста
Фото: ГЗС

случајева корона вируса у земљи, касно јуче пристигло у мали српски град, пренео је данас Ројтерс.


Фото: ГЗС

У репортажи агенције из Гуче наводи се да је то најпосећенији традиционални музички фестивал у Србији, и подсећа се да је такмичење покренуто давне 1961. године, када су се само четири оркестра надметала за “Златну трубу” уз присуство не више од 2.500 посетилаца.


Фото: ГЗС

Због пандемије, такмичење трубача је било отказано 2020. године, а ове године сви посетиоци морају да покажу потврде о вакцинацији или негативан тест на ковид-19 ако желе да уђу у Гучу.

Фото: ГЗС

"Ситуација је свуда у свету иста и морамо да научимо да живимо са тим, не можемо да зауставимо музику, не можемо да престанемо да живимо", изјавио је Орсеко, посетилац фестивала са Кубе за Ројтерс.

Агенција указује да трубачки оркестри имају у Србији дугу традицију, још од како је кнежевским декретом 1831. године основан војни оркестар. Трубачи су присутни на разнима догађајима, од рођења, преко свадбе, до сахране.

Фото: ГЗС

Више од 15 милиона гостију боравило је у Гучи током свих година одржавања фестивала, а организатори и локалне власти сматрају да, упркос здравственим ограничењима, продаја карата и сувенира, као и порези и други обавезе које имају ресторани током фестивала, могу да помогну опоравку локалне економије.

"Многи људи су спречени да дођу јер не могу сви да испоштују прописане мере заштите због ковид-19", рекао је директор Центра за културу у Гучи Јован Ковачевић.

Ројтерс наводи и да је Србија у последњих неколико недеља доживела нагли пораст инфекција ковид-19, због ширења заразније Делта варијанте вируса, и то углавном код невакцинисане популације.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.760.148 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)