Манастир Куманица оаза духовног укрепљења и телесног здравља 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Манастир Куманица оаза духовног укрепљења и телесног здравља
Trenutno na sajtu: 594       |       Podeli:
03.02.2020 | 0 коментар(а)



Сјеница, Пријепоље - Манастир Куманица је познат као место ходочашћа великог броја људи

са свих страна, свих народа и разних вера. Колоне поклоника сливају се ка овом духовном светилишту, овој својеврсној духовној оази у којој свако може да добије помоћ, утеху, укрепљење. Многи долазе да би изразили своју дубоку захвалност за указану помоћ коју су од Бога добили у невољама.

У манастиру Куманици се чувају свете мошти Светог Григорија Куманичког, по легенди „српски просветитељ и бивши архиепископ”, од које потиче „од свете и богоизабране лозе Немањића”. Ово није могуће историографски потврдити и верује се да је одраз легенде. Култ Светог Григорија Куманичког је и данас веома снажан код верника овог краја. Овде су до турског рушења чуване мошти Светог Харалампија, великог борца против куге, која је у средњем веку харала овим крајевима.

Тако је било и у недељу 2. фебруара 2020. године када је Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, духовника Светоархангелског манастира Куманице архимандрита Николаја и протођакона Николе Перковића, наводи се на сајту Епархије милешевске.

Фото: Епархија милешевска

Поздрављајући присутне Епископ Атанасије је најпре захвалио Богу на даровима које нам даје.

Благодаримо Богу који нас је овако дивно сабрао у овом светом храму, на овом светом месту куманичкоме, који је благоизволео да нас прихвати, да приђемо Њему, да се Њему приближимо, да се Њему обратимо на овоме светом месту као што су се и раније наши преци овде обраћали Њему. Да се причешћујемо Његовом речју и Његовим Телом, Његовом Крвљу, Његовом благодаћу, Његовим животом” казао је Епископ Атанасије.

Након молитве пререзан је славски колач и освећено славско жито, које је спремио отац Николај у част и славу Светог Јевтимија Великог који се на јучерашњи дан прослављао, а затим су сви у манастирској гостопримници за заједничком трпезом, након духовног укрепљења молитвом, укрепили и тела добрима припремљеним и послуженим свима.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sjenica prijepolje manastir kumanica slava vladika atanasije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.319.577 посета
Тренутно на сајту: 595 посетилац(a)