Буџет града за наредну годину близу пет милијарди 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Буџет града за наредну годину близу пет милијарди
Trenutno na sajtu: 572       |       Podeli:
18.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Одлука о буџету града Чачка за 2021. годину, пројектована је на 4 милијарде 795 милиона динара,
Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, фото: ГЗС

што је за 33 милиона динара виши износ, него основна одлука у буџету града Чачка за ову годину.

„Водили смо се пре свега реализацијом у овој години, наравно свим започетим великим активностима које ће се наставити у наредној години“, рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Он је истакао да овај буџет јесте, као и сви претходни, социјално веома утемељен, али и развојни. Наставља се развојна компонента. Многе инвестиције, које су у овој години због познате ситуације са корона вирусом морале да сачекају наредну.

„Прва два месеца 2020. године фантастични са одличним приходима 57 милиона динара више, у јануару и фебруару месецу ове године од планираног буџета, наравно, због ситуације почетком марта и негде око 700 милиона мање прихода, пре свега од пореза на зараде, који јесте извор највећи, приход буџета града Чачка за наредну годину на њега смо пројектовали на  две милијарде 105 милиона динара. Пре четири и по године, имали смо скоро 11 хиљада незапослених на нашем Заводу, сада их је 5 129, нова инвестиција, нова индустријска зона, нове фабрике и домаћих и старних инвеститора даје нам за право да ће сеи онај порез који је ове године пренет на наредну, пре свега се мисли на мала и средња предузећа доћи на наплату у ратама 24 месеца, већ од јануара 2021. године“, појаснио је Тодоровић.

Према Тодоровићевим речима очекује се велики приход као и у овој години порез на имовину 650 милиона динара, трансферна средства од Републике, наравно и све оне таксе које су сасвим извесне, очекује се много већи обухват пре свега пореских обвезника, неће се повећавати пореска основица, али хоће већи обухват и радиће се на томе да сви плате порез, пре свега на имовину.

„Такође, желимо да у наредној години остваримо што у овој нисмо због ове ситуације, а то је отуђење земљишта на јавној лицитацији које није неопходно граду Чачку, то су ливаде, пољане у зонама које су атрактивне за наше инвеститоре. Наравно, добијамо много већи приход, не само од продаје на лицитацији на јавном надметању тих локација, већ и касније од пореза на имовину. Наша Јавна комунална преузећа имају  касније прихода вода, канализација, као и одношење смећа, све оно што иде у буџет наших Јавних комуналних предузећа“, казао је он.

У плану су  велике инвестиције, у наредној години око 70 милиона евра да сеинвестира у Чачак, нешто мање од 10 милиона евра из буџета града Чачка, ту се подразумева вртић у Заблаћу, 70 милиона динара град Чачак, 70 милиона динара Фондација Новака Ђоковића, у завршној. Прибавени су у  у власништво града и земљиште и објекат, завршена је и пројектна  документација, очекује се тај посао током пролећа и лета.

„Фискултурна сала за економску школу, такође и за борилачке спортове на локалитету иза наше соколане, фабрика за пречишћавање отпадних вода највећа инвестиција 23 милиона евра, наравно те инвестиције очекујемо из ИПАРД фондова. Урадили смо и пројектну документацију и то је платила Европска унија са фантастичних 350 000 евра. Ту је приступна саобраћајница до саме фабрике, то је велика ствар за све нас.

Очекује нас и трећа фаза рекултивације несанитарне депоније  у Прелићима, дакле са тим затаврамо нашу несанитарну депонију и правимо један прелепи простор на том локалитету 71 милион динара очекујемом од Владе Републике Србије. Много још булевара, саобраћајница, водоводне и канализационе мреже и у граду и на селу, зелених површина“, казао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да ће се радити  парк у Атеници, поред храма Свете Марине 40 милиона динара из буџета града Чачка. Наставља се и ужи центар града, радиће се Градска Рупа, као и простор од Градског шетаишта до Градске библиотеке, као пешачка зона.

„Много инвестиција очекујемо и од Путева Србије и Србија Вода. Кад сам рекао 70 милиона евра, ту не рачунам на ауто пут Милош Велики, односно од Прељине до Паковраћа, очекујемо да се он током лета и јесени заврши, та деоница која је за нас веома важна због саобраћајних гужви, наравно не рачунајући на ауто пут Моравски коридор од Прељине до Појата, односно ка Краљеву и не рачунамо 600 хектара које држава намерава да прибави у својину за проширење терминала аеродрома Лађевци за карго терминал, да би наши пољопривредници и привредници имали терминал какав заслужују.

Очекује нас пре свега велика борба за здравље наших грађана оставили смо на текуђој и на сталној буџетској резерви доста новца, много виђше него ранијих година баш због тих непредвиђених ситуација са овом опаком болешћу и наравно да свим оним суграђанима који су тражили и траже помоћ од града Чачка, пре свега деци за путовања на лечења или нешто слично, увек изађемо у сусрет.

Негде око 950 милиона динара издавајамо за Предшколске установе, то су сада две, оснивач није град Чачак већ од 2021. Године трећа Установа која је добила лиценцу и наше две „ Моје Детињство“ и „Радост“, нова установа је „Чаролија“, дакле, имаћемо више од 4100 малишана у обухвату предшколских установа. То субвенционишемо са по 15 000 динара по детету. Имамо доста и давањеа за културу 296 милиона динара, 210 милиона динара за спорт и омладину“, рекао је градоначелник Чачка.

Он је додао да је пољопривреда на истом нивоу 57 милиона динара, од чега 45 милиона динара директо бесповратних средстава субвенционисање пољопривреде и исплаћено је у овој тешкој години свих 45 милиона динара пољопривредницима.

„Трудили смо се да и овај буџет буде пре свега озбиљан, одговоран, да имамо могућност да увек изађемо у сусрет нашим суграђанима и да за свакога у овом буџету има места.

Остало је да испалтимо до краја године још и медије 20 милиона динара, конкурс је у току, наравно и у наредној години предвиђено је 20 милиона динара за суфинансирање пројеката у области јавног инфосрмисања.

Заиста смо се свесрдно трудили да у овој тешкој години изађемо свима у сусрет, да одговоримо свим обавезама које нису мале.

Подсећамо 213 милиона динара је било пре четири и по године у буџету за социјална давања, данас смо већ на 335, плус објекат који смо прибавили у власништво Центра за социјални рад, зграду Халк банке. То је огроман новац и ту лествицу подижемо све више", објаснио је градоначелник Чачка.

С обзиром на то да се у неким медијима појављује да неке мајке, односно незапослене породиље нису исплаћене, Тодоровић је појаснио да грађани треба да знају да су исплаћени и октобар и новембар месец, децембар се увек исплаћује почетком наредног месеца, дакле, 281 незапослена породиља је исплаћена, а почетком јанаура и биће и децембар. Људи треба да схвате да се плаћа месец који се заврши, никада аванс.

„Дакле, важно је да смо и за те намене оставили 42 милиона динара, у наредној години то је три и по милиона динара на месечном нивоу.

Током маја месеца очекује нас новац за Јавни позив за превозника, велики новац смо одвојили за наредну годину за Јавни превоз 81 милион динара.

Оно на шта сам заиста поносан јесу пројекти, много пројеката смо урадили, канал Парменац – Љубић је у току 5,7 милиона евра из фондова смо добили новац", рекао је он.

У току је изградња фискултурне сале са трпезаријом у Бресници, такође у Доњој Трепчи, за воду и канализацију биће аплицирано да би завршили велики део посла за водосистеме Вранићи, Соколићи, Милиђевци, Горња Горевница, такође, Парменац, Риђаге, Паковраће, јер ћемо у Паковраћу.

"Такође, поносан сам јер смо доста новца уложили у нашу болницу, пре свега у пројектнпо техничку документацију 8 милиона и 800 хиљада смо у претходне четири године уложили само у озакоњење, 32 и по хиљаде квадрата географско снимање, дошли смо у ситуацију да можемпо да издвојимо огроман новац 80 милиона динара у наредној години само за пројекат 10,2 хектара нових објеката за уклањање неких непптребних.

Очекујем да у наредној години уђемо у градњу првог великог објекта 18 метара квадратних у нашој Општој болници, приводимо крају саобраћајницу, створићемо у наредних три до четири године 55 000 квадрата за наше здравствене раднике који су јунаци овог доба и да не заборавимо када све ово прође да као што то иначе бива да их и даље поштујемо и да им створимо максималне услове за рад.

Поред тог пројекта имамо и 12 милиона динара опредељених за пројекат затвореног базена , 7 и по милиона за извођачки пројекат за градску дворану. Градску дворану смо дали на коришћење, односно управљање спортском центру „ Младост“ да је користи КК „Борац“, али сви остали клубови који буду имали потребе да играју у градској дворани и стичемо услове да конкуришемо да би урадили реконструкцију наше градске кошаркашке дворане.

Очекује нас и наставак уређења обала Западне Мораве, све оно што је неопходно у сеоским Домовима културе, здравља, много ћемо више радити и улагати у сеоске Домове здравља и амбуланте, дакле водићемо рачуна првенствено о здарвственој заштити.

Здравстевна станица у Љубићу, завршили смо пројектно техничку документацију, очекујемо још имовинско правне односе да завршимо са Железницом.

Надам се да ћемо следеће године ући у тај пројекат, очекује нас и реконструкција ОШ „Драгиша Мишовић“, заједно са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, имамо јш неких 17 милиона динара да платимо заосталих радова за ОШ „Ратко Митровић“ ккоју је канцеларија финансирала са 140 милиона динара. Радижемо документацију за остале школе, мислим да само 370 милиона динара улажемо основно и средње образовање.

Планирали смо да се кредитно задужимо са 125 милиона, али наредне године враћамо 67 милиона из претходних година, дакле град Чачак је ликвидан, није задужен, може да рачуна на инвестиције,а ли може да рачуна на социјална давања, културна, спортска која су неопходна за град ове величине.

Такође, предвиђена је и буџетска помоћ, помажемо Јавним комуналним предузећима да се посавремене и да им возни парк буде ефикаснији“, закључио је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

ГЗС

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


BUDZET MILUN TODOROVIC GRAD CACAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.404.673 посета
Тренутно на сајту: 570 посетилац(a)