Кнез Милош, Никола Пашић, Вучић...Дуга историја ордена Александра Невског показује да не може да га добије свако 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Кнез Милош, Никола Пашић, Вучић...Дуга историја ордена Александра Невског показује да не може да га добије свако
Trenutno na sajtu: 572       |       Podeli:
18.01.2019 | 0 коментар(а)



Председник Русије Владимир Путин доделио је јуче Орден Светог Александра Невског председнику Србије Александру

Вучићу, како је раније и најављено. Специјално признање за специјалне односе двеју држава. Александар Вучић награђује се за велики лични допринос мултилатералној сарадњи са Руском Федерацијом - наводено је раније у саопштењу Кремља.

Занимљиво је да се ово признање после скоро 100 година додељује једном Србину, а да су за 300 година историје ордена, ту част имали и Кнез Милош, краљ Милан Обреновић и Александар Карађорђевић као регент.

Последњи пут је додељен политичару и дугогодишњем председнику владе Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Николи Пашићу.

Александар Вучић је непосредно пре посете навео да ће то за њега била велика част, да је реч о највишем ордену руске државе, коју последњих 100 година није добио ниједан Србин, а пре тога добило га је само шест наших држављана.

Орден је додељен председнику Србије за велики лични допринос развоју вишестране сарадње са Руском Федерацијом.

Путин је нагласио да орден носи име великог свеца и покровитеља дипломата, који се изборио за независност у борби против страних освајача.

Александар Невски јер био велики руски покровитељ и војни дипломата, а орден је према објављеним указима од 2010. године добило 237 личности, углавном држављана Русије, али и пет страних државника. Поред председника Србије Александра Вучића исти орден су добили и председници Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов, Татарстана Рустам Миниханов, Таџикистана Емомали Рахмон, Белорусије Александар Лукашенко...

Орден установљен још у 18. веку

Орден Светог Александра Невског установљен је у време Руске империје 1725. године и постојао је до 1917. године, када га је укинула совјетска власт заједно са другим царским ордењем. У том периоду награђени су и министар спољних послова Србије Никола Пашић и Александар Први Карађорђевић.

Совјетска власт га је поново утврдила 1942. као орден за награђивање команде Црвене армије. После распада Совјетског Савеза, тај орден није имао званичан статус, који му је 2010. вратио тадашњи председник Дмитриј Медведев.

Додељивао се вишим официрима

Овај орден је прво био додељен Петру Великом и то посмртно, за војне заслуге. До владавине Катарине Велике додељено је око 300 ордења, док је она сама доделила око 250. Гледајући списак носилаца овог ордена, он се на почетку углавном додељивао вишим официрима, чина гинерал поручника или генерал мајора.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


вучић путин орден

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.203 посета
Тренутно на сајту: 573 посетилац(a)