Покрени се за посао 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Покрени се за посао
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
01.02.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У Дому културе одржана је панел-дискусија „Покрени се за посао“,

коју су организовали Клуб привредника и Привредни савет општине Горњи Милановац. Испред локалне самоуправе, учесница дискусије била је Јадранка Достанић, заменицапредседника општине. Поред ње, на дискусији су говорили Јован Глигоријевић, директор компаније „ТетраПак“, Мирослав Радовановић, директор компаније „Фока“ ипредседник Клуба привредника, као и Александар Марковић, директор „Металца“. Циљ одржане панел-дискусије био је да се милановачким средњошколцима, матурантима, будућим студентима и њиховим родитељима предочи која милановачкафирма их чека после средње школе, са којом дипломом ће најбрже стићи до најбољеплаћеног посла, али и шта траже, а шта нуде послодавци.

Заменица председника Јадранка Достанић присутнима је предочила шта је тошто је планирано буџетом општине Горњи Милановац за 2020. годину, а тиче се новихулагања и стварања што бољих услова за нова радна места и привредно јачање.


„Један од најважнијих циљева који смо зацртали одмах по преузимањуодговорности за вођење наше општине је да се обезбеде што бољи услови за доброобразовање наших суграђана, почев од предшколског образовања, преко основноги средњег до стипендирања студената и ученика са територије наше општине. Упериоду предшколског образовања, а касније и у току школовања, покушавамода помогнемо родитељима и растеретимо њихов кућни буџет. Једна од последњих мера које смо спровели је бесплатан превоз за све средњошколце на територијинаше општине, чак смо увели и повластице и за средњошколце из другихопштина. Локална смаоуправа издваја значајна средства за образовање. Заповећање обухвата деце прешколским васпитањем и образовањем издваја 200 милиона динара, за потпуни обухват основним образовањем 94 милиона, заповећање обухвата средњег образовања 39 милиона, за стимулисање студената иученика за постизање добрих резултата опредељено је 8 милиона динара, што укупно износи преко 340 милиона динара“, истакла је заменица председника.

Она је такође истакла да се из буџета општине Горњи Милановац издваја 15 милиона динара за смањење стопе незапослености, од којих се 9 милиона динара издваја за отварање нових предузећа, а 6 милиона за стручну праксу, која је веома важна за младе људе који су стекли високо образовање. Захваљујући тим мерама, у претходној години отворено је 25 нових предузетничких радњи, у којима је посао нашло 55 наших суграђана.

Такође, помоћу ове мере 32 младих људи добило је могућност да стекне стручну праксу код 21 послодавца. Kao информацију од великог значаја, заменица Достанић је истакла да је, према подацима Националне службе за запошљавање, у току претходне године око 1000 наших суграђана нашло запослење,док је тренутно 1107 лица незапослено.

 

Између осталог, заменица је истакла одличнусарадњу локалне самоуправе са привредом Горњег Милановца, захваљујући којој сествара позитивна атмосфера за још бољи развој привреде, који ће свакако допринетиотварању нових радних места. Свему томе значајно је потпомогло формирање Привредног савета, отварање стартап центра, сарадња са Наледом, као и будућаизградња приступне саобраћајнице ауто-путу. Током дебате се могло чути да милановачка привреда у овом тренутку највишеоскудева у кадровима техничке струке, било инжењерима, техничарима илизанатлијама. С тим у вези, у фирмама Клуба привредника недавно је спроведена анкетакоја каже да њима у овом тренутку недостаје више од 200 радника из поменуте области.

Са друге стране подаци говоре да ће ове школске године из клупа Техничкешколе „Јован Жујовић“ изаћи мање од 100 матураната, трећег и четвртог степена стручне спреме. Предузетници и локална самоуправа били су на заједничком задатку, да младима предоче важност јасне визије о томе чиме желе да се баве у будућности и дали тај позив има перспективу у наступајућим временима.

ГЗС/Гордана Ињац / ГМ ПРЕСС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pokreni se za posao gornji milanovac klub privrednika

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.767 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)