Данас је Мратиндан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Мратиндан
Trenutno na sajtu: 429       |       Podeli:
24.11.2020 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и верници данас обележавају славу Светог мученика Стефана Дечанског,

у народу се овај празник мазивају и Мратиндан.


Стефан Дечански, једна је од најтрагичнијих личности у лози Немањића. Између двојице силника, оца Милутина и сина Душана, провео је детињство као талац на двору кана Ногаја.


Верује се да данашњи празник предсказује каква ће бити зима, а познате су и изреке „Свети Мрата, снег на врата", као и „Шта ми узе моћ, Мратинска ноћ".


Светог Стефана Дечанског многе породице у Србији славе као крсну славу, у народу познатију као Мратиндан. Име је добила по Светом Мартину који се некада прослављао на овај дан


Као млад човек ослепљен је, вероватно по наређењу оца, и послат у затвор у Цариграду.


Према црквеном учењу, после пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је одмах потом из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре на нашем тлу.


Даровао је и велику икону Базилици Светог Николе у Барију. Као жртва дворских сплетки, убијен је 1336. године, а претпоставља се да је то учинио његов син.
Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Заветни је дан свих који болују од очних болести.


У народу се и данас чује изрека: "Свети Мрата, снег на врата", којом је означен почетак хладног и снежног периода године. Верује се да се на Мратиндан предсказује каква ће зима бити. Ако је дан магловит зима ће бити променљива, а ако је ведар и сунчан, биће мраза.


Према народном веровању Свети Мрата је заштитник вукова и данас их сазива и одређује колико оваца којем домаћину смеју да поједи током зиме па се на данашњи дан овце и стока не изводе из торова и штала.


На Мратиндан ништа се не даје из куће, не преде се вуна нити се шта пере, а не раде ни обућари и кројачи.


У неким крајевима Србије домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину. Ако одбије да то уради година ће им бити лоша.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


slava mratindan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.760 посета
Тренутно на сајту: 429 посетилац(a)