Убудуће до Прљуше на Руднику уз нову сигнализацију и новопостављене табле 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Убудуће до Прљуше на Руднику уз нову сигнализацију и новопостављене табле
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
12.11.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Рудник, кров Шумадије, убрзаним корацима развија своје потенцијале који ће допринети афирмацији овог драгуља централне Србије.
Фото: РИНА

Од данас, до археолошког налазишта Прљуша на планини Рудник, које се налази под једним од његових врхова, Малим Штурцем - месту једног од некада највећих праисторијских рудника бакра у Европи - убудуће ће се долазити путем на коме је постављена потпуно нова саобраћајна сигнализација и табле које ће посетиоцима и туристима значајно олакшавати кретање и проналазак тражене дестинације.

Постављање сигнализације организовао је Археолошки институт из Београда.

Са Прљуше (археолошко налазиште и видиковац) се пружа невероватан поглед на јужне обронке Шумадије, централне и западне Србије и свако ко се попео могао се уверити у нестваран видик који допире до највиших врхова Повлена, Маљена, Сувобора, Златибора, Таре, Овчара, Каблара, Јелице, Столова, Гоча, Гледићких планина итд.

Под покровитељством Археолошког института и Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а уз подршку Министарства културе, на Прљуши су 2011. године започета, прецизније, настављена истраживања из осамдесетих година прошлог века која су констатовала да је на том подручју рударење било присутно још у праисторијском периоду.

Не само то, тада је на том месту био један од, за сада откривених, највећих рудника бакра у Европи!

Главни истраживач Института, Драгана Антоновић казала је за РИНУ да је у питању рудник стар 5000 година!

"Радови су се одвијали пре више од 3000 година, највероватније и пре, али за то немамо материјалне доказе. Оно што је код тог рудника јако захвално, то је презентација која је урадјена. У питању је јако тврда стена па је све то могло да се среди. За сада је урадјено једно окно док је за цео пројекат на читавом локалитету већ урадјена презентација", истакла је она и додала да ће се урадити и друга окна, што, како каже, подразумева много више прилазних стаза него што је то сада случај.

Сви радови су, према њеним речима, у складу са "природом", и нема других материјала сем дрвета и локалног рудничког камена.

Одлуком Владе Србије, 2017. године, тај локалитет на Руднику проглашен је за територију од посебног историјског и културног значаја и од тада је под заштитом државе.

Рудник, највиша планина Шумадије и локалитет Прљуша (на висини од 986 метара надморске висине и на централној планинарској и шетачкој трансверзали до свих врхова Рудника), све су траженије дестинације у последње време, а томе свакако доприноси добра саобраћајна конекција и географска близина већих градова, Београда, Крагујевца, Ваљева, Чачка, Краљева, Арандјеловца, Горњег Милановца.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prljusa znakovi put lokalitet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.506.340 посета
Тренутно на сајту: 389 посетилац(a)