„ДВЕРИ“ КРЕЋУ У ПРОТЕСТ И ТРАЖЕ ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ  


„ДВЕРИ“ КРЕЋУ У ПРОТЕСТ И ТРАЖЕ ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ
05.12.2012. 15:18 | 0 коментар(а)Повереништво “Двери - покрета за живот Србије“ у Чачку одржало је данас ванредну конференцију за новинаре поводом, како је речено, издаје Косова и Метохије од стране Владе Србије и повлачења границе између Србије и њене јужне покрајине.Наставак погубне политике бивше власти, изневерена предизборна обећања

„Сведоци сте да се ових дана дешава епилог вишегодишњег пута претходног и садашњег режима у предаји Косова и Метохије“, изјавио је на конференцији Бошко Обрадовић, секретар управног одбора „Двери“. Како је истакао, постојало је опште очекивање да ће са променом власти уследити и промена катастрофалне политике према Косову и Метохији, која је подразумевала преговоре о статусу под покровитељством Европске уније, чиме су они унапред осуђени да ће бити окончани на штету српских националних интереса.

Како кажу у „Дверима“, једино место за преговоре о Косову и Метохији требало би да буду Уједињене нације, будући да Србија у овом телу има савезнике, пре свега у Русији и Кини, па стога тамо не може бити донета ни једна одлука која је у супротности са државним и националним интересима Србије. „Режим Бориса Тадића направио је две катастрофалне грешке, измештање преговора из Уједињених нација и њихово пребацивање у Брисел, где немамо савезника, а друга је да мисија ЕУ, Еулекс, замени мисију УН-а, УНМИК, чиме смо изгубили сваку међународну подршку у вези овог проблема“, наводи даље Обрадовић, и каже да је тиме започет процес предаје Косова и Метохије преговорима које је водио Борко Стефановић. Барикаде и протести народа спречили су примену ових замисли, чиме је Косово и Метохија сачувано као део Србије, и спречено заокруживање друге шиптарске државе на Балкану.

Обрадовић је подсетио на предизборна обећања СНС-а да ће сви преговори и договори Борка Стефановића бити поништени. Уместо тога, до поништења није дошло, иако су ти преговори антиуставни, о њима се уставни суд још увек није изјаснио, а у преговорима се жури, иако за тим нема потребе. Ови поступци се од стране власти правдају уласком у ЕУ по сваку цену, па и издајом свих националних интереса, кажу у „Дверима“.

Влада Србије је на путу признавања Косова и Метохије као независне државе

Оно на чему „Двери“ инсистирају јесте да даље вођење преговора на постојећи начин води признавању независности Косова. Преговорима у Бриселу, премијер Дачић је дао легитимитет терористи Тачију, као себи равном премијеру једне независне државе, па су због тога „Двери“ упутиле позив Влади да се изјасни „да ли је Влада Србије или Влада издаје“. Влада се најновијим поступцима изјаснила о овоме, наставила исту политику и након смене режима Бориса Тадића, и чак подигла ниво преговора у вези Косова и Метохије на ниво два премијера, две владе. „Оно што се већ неколико дана прави на досадашњим тзв административним прелазила су гранични прелази“, наглашава Обрадовић. У „Дверима“ се питају зашто се прелази граде ако се, према изјавама премијера, ништа неће променити у животу грађана на северу Косова и Метохије. Даље се инсистира на образлагању разлога преговора са Тачијем и изношењу у јавност онога што је договорено, и објашњењу зашто се граде прелази у рангу граничних.

Обрадовић је подсетио на изјаву премијера Дачића да ће питање Косова и Метохије бити коначно решено 2013. године. „Питам српску јавност на који начин Ивица Дачић намерава да реши питање Косова и Метохије у наредној години? По мом мишљењу постоји само један начин за то, признањем независности од стране његовог режима“, изјавио је он. Како је рекао, Дачић ради потпуно супротно интересу Србије, јер убрзавање решавања овог проблема није неопходно, већ напротив, треба успорити заокруживање још једне шиптарске државе, зауставити градњу граничних прелаза, и позивати се на Резолуцију 1244 УН-а.

Безусловно чланство у ЕУ, по цену издаје свих националних интереса

„Двери“ напомињу да Влада Србије води погубну политику по питању уласка Србије у ЕУ, и да се због тога врши издаја свих националних интереса, предаја Косова и Метохије, нова задуживања, укидање царина на робу из ЕУ, продаја „Телекома“ и пољопривредног земљишта странцима, односно предаја свих природних богатстава у туђе руке. Тиме би наша производња и привреда биле потпуно уништене, а од Србије не би остало ништа. „Сада је више него јасно да је улога Европске уније у Србији окупаторска и колонијална, и с тога не постоје разлози за даљи пут Србије у ЕУ“, каже поводом овога Обрадовић.

Даље наводи да властодршци у Србији своју издају националних интереса правдају притисцима ЕУ, даљим наставком преговора о придруживању и економском помоћи Уније, иако се у ствари не ради о помоћи него о новом задуживању Србије. „Нека изађу пред грађане Србије и кажу колико су уцењени, ко их уцењује, и како, а нека се затим грађани определе да ли прихватају такав пут у ЕУ“, додао је он.

Створити широки фронт ради заједничке борбе, присуство на барикадама и организовање протеста

Како би се превазишле тешкоће у којима се Србија данас налази, и зауставило даље изневеравање националних интереса, „Двери“ су позвале на стварање широког народног и политичког фронта свих оних који се противе уласку Србије у ЕУ и залажу се за одбрану Косова и Метохије. У тај фронт требало би да ступе политичке организације, академске групе, интелектуалну јавност, СПЦ, дијаспора и појединци којима је стало до Косова и Метохије, без обзира на политичке разлике. Апел је упућен ДСС-у, СРС-у, СПЦ, а режим је позван да стане на страну народа на Косову и Метохији. „Према истраживањима и личном искуству, бирачи владајућих странака противе се ономе што данас Влада Србије ради по питању Космета“, рекао је Обрадовић.

„Од данас, 'Двери' ће бити присутне на барикадама и протестима на Косову и Метохији против изградње граничних прелаза, и настојаће да спрече функционисање ових прелаза, планирано за 10. децембар“, најавио је он. Осим тога, планирано је да се у Београду организују мирни протести против режима Ивице Дачића, као и подршка и учешће у протестима које ће организовати друге патриотске групе.

Држава Србија би требало да промени своје спољнополитичко опредељење и да се ослони на Русију, која нам нуди помоћ, војну, политичку и економску. „Двери“ сматрају да наша Влада не сме да одговори на понуде Русије, јер је очигледно нешто дужна Европској унији.

Расписати ванредне парламентарне изборе

Као кључни захтев у вези са овом ситуацијом, „Двери“ истичу расписивање ванредних парламентарних избора, будући да су владајуће странке изневериле предизборна обећања. „Изађите на изборе са оваквом политиком, јер нисте њу 'кандидовали' на прошлим изборима. Издаја Косова и Метохије није била саставни део обећања Ивице Дачића, а СНС ни после шест месеци није истражила изборну крађу, иако је то најављено, а није ни поништила преговоре Борка Стефановића“, рекао је Обрадовић. На нове изборе Дачић треба да изађе са Тачијем, СНС са потврђивањем преговора Борка Стефановића, Динкић са продајом „Телекома“, укидањем царина на робу са запада, са новим задуживањем и продајом пољопривредног земљишта странцима, нека изађу са свим оним што није била тема њихових обећања на ђурђевданским изборима, наводи он даље. Истакао је и да Влада још увек нема платформу о Косову и Метохији, да су због њеног непостојања преговори које Дачић води нелегитимни,  јер он нити има овлашћење за њих, нити су они икада били тема на заседањима Скупштине Србије.

Похвално - први пут опозиција и власт на локалу о буџету

Осим о важним државним и националним питањима, Бошко Обрадовић је одговарао и на питања новинара везана за локалне теме.

На питање везано за нови нацрт буџета Обрадовић се похвално изразио о поступку градског руководства, будући да је нацрт представљен свим одборничким групама. „Поздрављам такав потез да пре изношења нацрта буџета на Скупштину и опозиција добије увид у њега, што је демокртатска тековина коју 'Двери'подржавају“, рекао је он. Оно што је добра страна овог буџета јесте нов однос према породичним и социјалним темама, подршка породиљама и породилишту, чему ће „Двери“ пружити потпуну подршку. Ипак, критике су упућене делу који се тиче инвестиција, будући да приоритети нису јасно одређени, јер се планира инвестирање у разноврсне ствари које нису од једнаке важности, што би власт требало поново да промисли. Осим тога, у „Дверима“ сматрају и да је проблематичан део везан за привреду и пољопривреду, где је приметно одсуство конкретних замисли и где је буџет најслабији.

Подршка медијима у Чачку је неопходна, договор о радним телима и расподели средстава тек предстоји

Друго питање односило се на став „Двери“ о медијима и подршци њима, као и на  расподелу средстава и састав радних тела, у коме би се могао наћи и одборник Скупштине града, иначе власник медија регистрованог у Горњем Милановцу, а који би одлучивао о расподели средстава у Чачку

Буџетом је најпре било предвиђено да се за медије одвоји 12 милиона динара, али су се све одговрничке групе сложиле да се овај износ увећа, због тешког стања у коме се налазе медији у Чачку, и јер је јавно информисање од велике важности. Одборничка група „Двери“ сматра да медијима у Чачку треба пружити неопходну подршку и унапредити њихов рад.

Како каже Обрадовић, опозиционе одборничке групе су сложно инсистирале да се направи посебан правилник којим би се регулисала потрошња буџетских средстава намењених медијима. „Правилником би јасно било дефинисано ко може да конкурише, за какву врсту програма, и како би се производња тих програма контролисала“, рекао је он том приликом. Како је навео, градоначелник се сложио са овом идејом, али је још увек непознато ко би чинио комисију која би одлучивала о расподели средстава, и у чији састав би требало да уђу и представници опозиционих одборничких група, како не би дошло до злоупотребе.

„Двери“ су инсистирале на посебној врсти јавног информисања од стране локалних медија, како би могли да конкуришу за ова средства, а која подразумева извештавање о активностима локалне самоуправе и понудама локалне самоуправе у оквиру њих. Као пример наведена су давања за породиље, издавање пољопривредног земљишта, еколошке активности и слично, о чему би локални медији информисали и образовали грађане шта би они могли да остваре на нивоу локалне самоуправе.

Као главни проблем буџета Обрадовић је означио бројне правилнике које треба донети и комисије које треба формирати, за све субвенције и расподелу средстава. „У овоме постоји много простора за страначке злоупотребе, на шта ће 'Двери' посебно обратити пажњу, а нарочито је важно како ће изгледати комисије које ће одлучивати о расподели средстава“, додао је на крају.

 

ИЗВОР – ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 97.801.739 посета
Тренутно на сајту: 81 посетилац(a)