Данас почиње Петровски пост 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас почиње Петровски пост
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
28.06.2021 | 0 коментар(а)



Данас почиње Петровски пост који траје све до великог празника Светих апостола Петра и Павла који се обележава 12. јула,
Данас почиње Петровски пост, Фото: ГЗС

који се убраја у четири велика годишња поста, поред Божићног, Васкршјег и Госпојинског.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а крај је непокретан и увек пада 12. јула на горе поменути празник. Тако Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Петровски пост сличан је Божићном, али нешто блажи. Не једе се месо, бели мрс и јаја, а риба, вино и уље дозвољени су сваки дан осим среде и петка, који се посте “на води”. Дан уочи Петровдана пост је такође строг, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.

На празник Рођења Светог Јована Крститеља, који пада у време Петровског поста, једемо рибу, чак и ако је у среду или петак. И, важна напомена, ако Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.


Овај пост установљен је на основу успомене на спостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Св. Јеванђеља, постили.

Празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу сматра се календарском границом у години јер после њега наступају промене у природи, приближава се јесен.

У народу је заступљен обичај паљења лила, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе, а симболишу времена прогона хришћана, које су везивани за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их. Њихова тела су тада горела као буктиње, осветљавајући тргове као данас симболичне ватре и лиле.

 

 

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PETROVSKI POST

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.606 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)