Одржан парастос настрадалим 1941. године у некадашњем Трезору 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Одржан парастос настрадалим 1941. године у некадашњем Трезору
Trenutno na sajtu: 540       |       Podeli:
22.11.2017 | 0 коментар(а)



Ужице - На данашси дан 1941. године, догодила се експлозија у трезору бивше Народне банке Југославије у којој је страдало



око 120 радника и цивила који су се ту склонили од бомбардовања.

Тим поводом ужичко свештенство служило је помен настрадалима.

Делегације града Ужица и градске општине Севојно, Фабрике Први партизан, борачких организација, војске, удружења грађана и потомци настрадалих положили су венце на споменик жртвама који се налази у дворишту Народног музеја.

Председник Скупштине града Бранислав Митровић рекао је да је дужност свих нас да памтимо њихово страдање и отпор који су они пружили окупатору, објављено је на сајту града.

Он је подсетио да је у подземним просторијама изграђеним непосредно пред почетак Другог светског рата, за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије, након ослобођења Ужица 24. септембра 1941. године и успостављања Ужичке републике, по наређењу Врховног штаба простор адаптиран за потребе фабрике оружја и муниције која је тада радила у три смене.

„Партизани су ове тунеле користили све до трагичне експлозије 22. новембра 1941. године у којој је изгинула читава смена радника и цивили који су се затекли у склоништу“, рекао је Митровић.

Он је поручио да њихову жртву и допринос победи над окупатором не смемо и нећемо никада заборавити.

Глас западне Србије

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.190.986 посета
Тренутно на сајту: 540 посетилац(a)