Рудник ваздушна бања за добро здравље 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Рудник ваздушна бања за добро здравље
Trenutno na sajtu: 650       |       Podeli:
20.08.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Планина Рудник заједно са истоименом варошицом проглашена је за ваздушну бању почетком двадесетих

година прошлог века. Између два светска рата постала је ексклузивно одмаралиште имућних људи тога доба. Данас мештани Рудника раде на популаризацији саме ваздушне бање на којој се налази специфична ружа ветрова која је добра за здравље и брз опоравак.

Варошица Рудник припада општини Горњи Милановац и налази се на истоименој планини. Има око 1.400 становника и позната је као рударско место док је мало мање познато то да је ово поднебље проглашено за ваздушну бању двадесетих година прошлог века.

"Варошица Рудник практично постоји од памтивека. Први помен варошице Рудник је 1296. године у некаквим дубровачким књигама, а налази се на надморској висини између 600 и 700 метара", каже Момчило Пауновић, мештанин варошице Рудник.

За ваздушну бању Рудник је проглашен 31. октобра 1922. године и између два рата постаје ексклузивно одмаралиште где имућни и познати варошани граде своје виле. Од тридесетак вила остало је само четири, а најпознатија је кућа Јозефа Хермана.

"По проглашењу ваздушне бање Рудник многи београдски угледни људи, политичари, грађевински предузетници, апотекари и трговци граде своје виле на Руднику самим тим што је Рудник на око 100 км удаљен од Београда и што су људи могли да долазе преко викенда да се ту одморе. Јозеф Херман је био Немац фолксдојчер из Војводине, иначе је био грађевински предузимач и живео је у Београду и он је између два светска рата саградио вилу која је и данас једна од најлепших рудничких вила", каже Момчило Пауновић, мештанин варошице Рудник.

Место Рудник познато је и по дечијем одмаралиштима где најмлађи проводе рекреативну наставу и похађају школе у природи.

"Кроз само одмаралиште прошло је до сада преко 150.000 деце од оснивања, пошто спадамо у класичне школе у природи и то смо међу првима настали у бившој Југославији. Објекат је наменски прављен за школу у природи јер је на оптималној висини од 710 метара. Сама панорама читаве Шумадије одавде се може видети и сада. Годишње имамо између 4.500 и 5.000 мале деце која прођу кроз објекат", каже Срђан Милићевић, директор Дечијег одмаралишта Рудник.

Рудник има све предуслове да обнови стару славу коју је имао када је и добио статус ваздушне бање, људи се све више распитују за смештајне капацитете док многи купују земљиште како би уживали и у јединственој ружи ветрова која се спаја на обронцима планине.

ГЗС / РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.969.914 посета
Тренутно на сајту: 649 посетилац(a)