Војвода и Солунци вратили се кући 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Војвода и Солунци вратили се кући
Trenutno na sajtu: 713       |       Podeli:
11.11.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У Новој Вароши отворенe поставка о Великом рату и спомен - соба Петру Бојовићу.

Ово је мој ђед! Ма како су му слику окрпили и умили?! Ево их прађедова са мајчине стране... Овим се кућа затрла... Морам поново да претурим таван и сандуке, баба је говорила да је тамо склонила ђедову споменицу? Сликај ме са солунцима, да унуцима пошаљем!

Овако, некако побожно и свечано, зборе посетиоци тек отворене спомен - собе Петра Бојовића и поставке о Великом рату у завичајном одељењу ужичког Народног музеја у Новој Вароши. Крај експоната заискри по неко око, заигра срце.

Сто година после Солуна, војвода и ратници вратили се кући. Са зидова некадашње кајмакамије, где се судило и сведочило, на претке мотри војвода са високог Јелака, где је ковао стратегију повратка изгнане војске у отаџбину или док обилази шаторе и штабове на Крфу. Опет је међу земљацима, војницима у сељачким гуњевима и опанцима, ратницима у заробљеништву или на видању рана у медитеранским лукама.

На улазу у овај део ризнице блага Старог Влаха, како и приличи јунацима - застава Четвртог (ужичког) прекобројног пешадијског пука Дринске дивизије. Уз дуге спискове у логоре одведених последњих мушких глава у кућама или окамењених војника са спомен-плоча од Муртенице до Јавора, и стража српских витезова. Из мале општине 19 носилаца Карађорђеве звезде, знамења стеченог ранама, крвљу и подвизима. Испод слика јунака, на чије се груди качио орден тек кад пук искорачи корак напред, понегде дуге белине, непотпуни подаци. Из сећања их брисала држава, потомци...

Потомци војводе и помоћница министра културе Данијела Вунушић, фото: д. Гагричић

"Завичајна прича о војводи Петру Бојовићу испричана је кроз примерке службеног одела, оружја, одликовања, фотографије, докумената, са преко стотину експоната, копија и реплика из Народног музеја у Чачку и Војног музеја у Београду, као и збирки породице Бојовић и Ракић",  казује кустос Радивоје Бојовић.

За поставку о славном војсковођи, команданту Прве армије у пробоју Солунског фронта, израђене су копије јединствених примерака војводске униформе, чији су оригинали у Чачку. На великом војводском мундиру, црном дворедном мундиру и шињелу су нека од одликовања из војничке каријере дуге 46 година.

"Овде се први пут појављује сведочанство да је војводина мајка Рада - ћерка Баја Ајдачића из Лопижа", открива Бојовић.

Почаст Застава IV (ужичког) прекобројног пука, фото: Д. Гагричић

Међу предметима и сликама ратника су и бројна документа о терору Шваба над становништвом - о нарезима, кулуку, као и објаве на латиници о забранама, кажњавању и одмаздама против побуне, те сведочанства о болестима које су косиле читаве породице.

У витринама су и странице докумената Сјеничке резолуције, којом су слуге окупатора 1917. године Рашку област нудиле Босни и Аустроугарској - подсећају музејски саветник Станојка Миливојевић и Славица Стефановић, директор ужичког музеја, истичући да се од грађана и институција наставља прикупљање архивске грађе.

Народни опстанак

Отварајући две сталне поставке, помоћница министра културе за заштиту културног наслеђа Данијела Вунушић подсетила је на речи Вука Караџића упућене једном начас посусталом, млађем прегаоцу:

“Ако сваки учини оно што је кадар учинити, народ пропасти неће”. Многи су познати и анонимни људи наше прошлости учинили оно што су били кадри и - то је било довољно да, поред свих страдања, као народ опстанемо.

 

Д. Гагричић, Златар инфо / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos muzej postavka solunci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.689 посета
Тренутно на сајту: 714 посетилац(a)