Завршен еколошки протест у центру Београда, учесници блокирали Бранков мост  
Завршен еколошки протест у центру Београда, учесници блокирали Бранков мост
11.09.2021 18:07 | 0 коментар(а)Након протеста "Устанак за опстанак - народ против Рио Тинта" на Тргу Николе Пашића, учесници

тог скупа су преко Теразија и Призренске улице стигли до Бранковог моста и блокирали га.

У тренутку њиховог доласка на мост, саобраћај на мосту није био у потпуности заустављен, дошло је до ситних вербалних и физичких дуела грађана који су били заглављени у колима на мосту и учесника протеста, али већих проблема није било, јавио је Тањугов извештач са лица места.

Окупљенима је приређен музички програм и обратили су им се еколошки активисти, а у овом тренутку грађани се разилазе и очекује се да ће се протест убрзо завршити.

Учесницима протеста у протекла два сата обратили су се бројни стручњаци, глумци, еколошки активисти, а већина се осврнула на проблем изградње рудника литијума код Лознице. Ненад Костић, члан Српске академије наука истакао је да не постоји зелено рударство, да су зелене само шуме и ливаде којима ће рудници чије се отварање најављује учинити да више не буду зелени.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић је рекао да Рио Тинто и Рио Сава немају референце да се баве литијумом, већ другим металима и истакао је да се код нас литијум представља као бело злато, а кинески произвођач батерија Келт већ је прешао да користи натријум кога има више него литијума.

Александар Јовановић Ћута из еколошког покрета Одбранимо реке Старе планине рекао је да им нико није одговорио на захтеве из априла када су протестовали у Београду и зато, како је рекао, сада излазе са новим захтевом, а то је да надлежни државе Србије пониште све обавезе према Рио Тинту.

Глумица Светлана Бојковић је истакла да не смемо дозволити да се претворимо у депонију и да постанемо депонија за туђе прљаве индустрије, а научни сваетник Драгана Ђорђевић поручила је да су нам реке све загађеније и међу њима навела је Пек, Борску реку, те реке око Босилеграда.

Окупљенима се кратко обратио и Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и бивши градоначелник Шапца и рекао да нам стално говоре да ништа не може да се промени, али да он сматра да може. Како је рекао, могу да се пречисте воде, да се рециклира отпад, што је, додао је, и сам урадио.

Нагласио је да је ово еколошка борба за нашу будућност и нашу децу.

На скупу су се видели транспаренти "Загађивачи од народа нисте јачи", "Тинто у тинтару", "Не дамо Јадар", "Стара планина није на продају", "Литијум у Левчу не", "Одбранимо Рековац"...

Иако је било најављено да ће на протесту говорити глумац Петар Божовић, он се због болести није појавио, а Љубивоје Ршумовић је послао песму посвећену Рио Тинту, која је прочитана ученицима протесног скупа.

На протесту "Устанак за опстанак - народ против Рио Тинта" окупило се неколико хиљада људи од којих већина није носила заштитне маске, а саобраћај је у улицама где су били окупљени био заустављен.

Брнабић: Зашто сада еколошки протест, не политизујемо ту тему

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је еколошки протест, односно питање заштите животне средине веома важна тема, коју не би требало политизовати, те у том контексту упитала - зашто сада еколошки протести, а не пре 2014. године.

„Није ми јасно зашто сада еколошки протести, устанци, пошто коначно имамо владу која брине о екологији и коначно нешто радимо за заштиту животне средине, то радимо од 2014. године“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у вези са еколошким протестом који се данас одржава у центру града.

Брнабић је навела да је од 2014. године уложено више од 600 милиона евра како би се смањила емисија штетних гасова, у постројења за одсумпоравање у нашим термоелектранама.

Према њеним речима, по први пут у скупштини усвојен је Закон о обновљивим изворима енергије, који су, каже, раније били тек један параграф у оквиру Закона о енергетици.

Такође, навела је да је први пут усвојен Закон о климатским променама, а уведене субвеније за куповину електричних возила, те постављени електропуњача.

„Зашто сада, а не у време ДС-а, Ђиласа, Тадића, Јеремића, Ђорђевића.. када нисмо имали постројења за одсумпоравање, нисмо имали ове законе. Када су дали дозволе за Рио Тинто, за ископавања 2004. године...? Какве везе то сада има са екологијом, а какве са политиком“, упитала је Брнабић.

Она је рекла да верује да велики број људи, који су данас били на протесту, искрено верује у потребу очувања животне средине, али да нису информисани о свему што је до сада урађено у тој области, јер се каже, „информишу из медија који о томе не извештавају, јер ваљда није релевантно“.

„Остаје да разговарам са људима који су кредибилни, за које мислим да улазе чситог срца и да им кажем шта смо урадили до сада. Неке сам већ звала, друге ћу наредних дана, тај дијалог траје“, рекла је Брнабић.

Михајловићева: Еколошки протест искоришћен за предизборну промоцију политичара

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је данашњи еколошки протест искоришћен за промоцију појединаца који желе да преко екологије праве политичку каријеру.

„О томе да ли ће бити рудника литијума, фабрике литијумских батерија и електричних аутомобила, одлучиће грађани на референдуму, али тек онда кад буду завршене све студије и познате све чињенице, а не на основу неистина које шире они који би преко екологије да уђу у политику. Нећемо имати здравију животну средину од ширења неистина и страха, од тога што ће Небојша Зеленовић као лажни еколог спасавати своју политичку каријеру, нити од блокирања путеве и мостове којима прети Александар Јовановић Ћута. Ако је то ваша политика, онда региструјте своју политичку организацију и кандидујте свој програм на изборима, али реците људима који су се данас окупили да су заправо били на предизборном еколошком протесту који сте организовали због себе. Такође, ако сте добили тапију на парче земље у Јадру, размислите да ли је фер да се преко тога кандидујете у Београду, уместо у Лозници“, рекла је Михајловићева.

“Да вам је заиста стало до животне средине, не бисте обмањивали грађане да тражите да се пониште уговори са Рио Тинтом, јер никакав уговор не постоји. Не бисте ширили страх како у долини Јадра неће бити живота, како ће бити затроване реке и ваздух, а да све студије још нису завршене. Такође, не бисте то све радили уз подршку оних за време чије власти је Рио Тинто дошао у Србији и добијао дозволе за геолошка истраживања, а данас су променили причу и сад су најгласнији противници пројекта “Јадар“”, рекла је Михајловићева.

Рио Тинто: Разумемо забринутост, грађани да се информишу

Рио Тинто је саопштио да има разумевања за забринутост коју грађани Србије исказују у погледу заштите животне средине и препознаје значај да се обезбеди дугорочно поштовање закона и стандарда који морају да важе за све, и данас и убудуће.

"Брига за животну средину, ресурсе и здравље, слика су не само Србије, већ читавог развијеног света. Појачани грађански активизам, све већа улагања корпорација у одрживост и настојање влада многих држава да реализују зелену агенду, само су потврда да је чистија будућност приоритет свих", истиче се у саопштењу те компаније.

Како се указује, Пројекат Јадар је развојна шанса Србије и прилика да Србија буде предводник зелене транзиције у Европи.

Залагање за смањење карбонског отиска није могуће без производа пројекта Јадар. Литијум има примену у производњи батерија за електрична возила и батерија за складиштење обновљивих извора енергије, док су борати важан чинилац ветротурбина и соларних решења.

"Свесни смо да су нека питања грађана у вези са утицајем пројекта Јадар на животну средину делом последица фазе у којој се пројекат тренутно налази, као и да су производ снажне кампање дезинформација, која је већ извесно време присутна у јавности. Позивамо грађане да се пре доношења закључака о пројекту информишу о чињеницама у вези са технологијом и предвиђеним мерама превенције и митигације. Све информације доступне су на нашем сајту <https://riotintoserbia.com/>", наводи се у саопштењу и додаје:

"Свесни смо да је важно да у свим фазама нашег пројекта слушамо и поштујемо ставове свих заинтересованих страна. Посвећени смо поштовању највиших еколошких стандарда и изградњи одрживе будућности за заједнице у којима послујемо, блиско сарађујући са свим заинтересованим странама. Пројекат Јадар који желимо да реализујемо у Србији у овом погледу неће бити изузетак. Припремамо га тако да испуни не само законе Републике Србије, већ се од самог почетка усклађује и са највишим и најстрожијим европским стандардима и регулативама ЕУ, јер очекујемо да ће у току предвиђеног животног века рудника Србија постати део ЕУ."

Рио Тинто истиче да само у заштиту животне средине планира да уложи преко 100 милиона долара, што ће омогућити да применимо најбољу праксу управљања природним ресурсима и максимално смањимо утицај на околину.

"У постројење за прераду воде уложићемо близу 40 милиона долара, а вода која ће бити испуштана биће истог или бољег квалиета од воде реке Јадар, што је у складу са законом о очувању водотокова. Такође, посвећено радимо на развоју и осталих решења. Решење које смо развили подразумева суви отпад уместо течног, што је неупоредиво боље решење са аспекта заштите животне средине. Настављамо и са развојем решења за поновну употребу отпада у пољопривреди и грађевинској индустрији, тзв. “зеро wасте солутион”. Подсећамо и да компанија Рио Сава Еxплоратион континуирано одржава отворене онлине састанке на којима наши експерти одговарају на сва питања грађана, невладиних и грађанских покрета", пише у саопштењу.

Компанија Рио Тинто наглашава да није само дугорочни менаџер природних ресурса, већ је истински члан заједнице који са својим породицама и децом живи на истој тој земљи.

"Зато нам је важно да за будућа поколења оставимо здраве темеље за живот, али и за просперитет и раст економије. У наредном периоду објавићемо прву од предвиђених студија о процени утицаја на животну средину, која ће обухватити све потенцијалне утицаје пројекта на околину, укључујући воду, буку, квалитет ваздуха, биодиверзитет и културно наслеђе. Након објављивања, све студије ће бити доступне широј јавности, на увид и јавну расправу", пише у саопштењу.

 

Танјуг / ГЗС

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


protest ekologija rio tinto

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 110.701.228 посета
Тренутно на сајту: 109 посетилац(a)