Животопис војводе Петра Бојовића 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Животопис војводе Петра Бојовића
Trenutno na sajtu: 256       |       Podeli:
24.08.2018 | 0 коментар(а)



Редови фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ из пера новинара Драгољуба Гагричића прате ратнички пут и судбину најзнаменитијег Старовлашанина

У петак, 24. августа, „Вечерње новости“ започеле су објављивање фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ новинара Драгољуба Гагричића.

Поводом стогодишљице одбране Србије у Великом рату,“Новости“ у 10 наставака доносе зрнца из богатог животописа славног Златарца, најзнаменитије личности Старог Влаха – војводе Петра Бојовића. Аутор је бирао грађу из записа, ратних дневника, часописa, мемоарa, из књига које сведоче о животном путу, али и кључним догађајима и победама Српске војске у шест ратова, од 1876-1918. године.

Читаоци имају прилику да сазнају о путешествију породице Бојовић – од Васојевића до Србије, одласку питомца Артиљеријске шклоле на бојиште, те како је Бојовић, једини команант армије – рањен на првој борбеној линији и како су битке у којима је командовао Првом армијом – код Куманова и у пробоју Солунског фронта - биле посмртно звоно за две монархије: Отоманску и Аустроугарску.

Генерал Бојовић са официрима Штаба Врховне команде 1916. године

Занимљива су сведочанства како је Бојовић два пута био роб: у детињству и под старост, зашто је одликован 41 пут, потом оспораван, па сахрањен без икаквих војних почасти и – деценијама заборављен?!

Војводини биографи, истина малобројни, најчешће заобилазе неке догађаје и одлуке у животу Бојовића, у првом реду његово однос према „црнорукцима“ у „Солунском процесу“ 1917. године, па одбијање да служи окупатору 1941. године, те подршку Дражи Михаиловићу или последњи чин животне драме ратника у 87. години живота.

Редови фељтона (на страницама и порталу „Новости“) подсећају на трагичну судбину отаџбине, војводе Бојовића и војске, као и на дуг повратка на стражу завичаја, али и на чудне путеве нестанка и тешкоће у сакупљању заоставштине.
Негде у позним годинама војвода Петар Бојовић је, кажу, говорио:
- Мој живот, то су наши ратови...

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.790.744 посета
Тренутно на сајту: 256 посетилац(a)