У Чачку обележен Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
У Чачку обележен Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести
Trenutno na sajtu: 704       |       Podeli:
22.09.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Поводом обележавања Међународног данa борбе против Алцхајмерове болести ,
Фото: ГЗС

у чачанском Регионалном центру одржан је стручни скуп на коме су размењена искуства о пружању услуга Саветовалишта за неформалне неговатеље особа оболелих од деменције и осталих зависних старијих особа у Чачку. Говорило се о проблемима и изазовима са којима се сусрећу оболели и њихови неговатељи у нези, које услуге им се пружају кроз Саветовалиште, који то значај има за те људе и за локалну заједницу.

 

Лидија Вујичић, руководилац програма Агенције УН за ргодну равноправност

„Наша нација је једна стара нација што носи све остале проблеме који не погађају само породице, већ и цео систем. Повећавају се трошкови лечења, социјалне заштите и локалне заједнице. Ништа од тих услуга нити помагала која се користе у лечењу нису ослобођена од плаћања. Посебан проблем је што, рецимо у Чачку не постоји Дом за старе, као јавна институција. Такође, поставља се питање шта урадити са око 400 особа оболелих од деменције, у крајњем стадијуму када више не могу да препознају своје најближе”, рекла је Лидија Вујичић, руководилац програма Агенције УН за родну равноправност.

Према проценама Светске здравствене организације, између 6% и 10% особа старијих од 65 година и 1% млађих, болује од неког облика деменције.

 

 Надежда Сатарић, социјални радник Удружења „Снага пријатељства AMITY”

 

„Ми пилотирамо услугу Саветовалишта за неформалне неговатеље од фебруара месеца до краја ове године. Желимо да видимо шта су све проблеми неформалних неговатеља, а то су најчешће деца, ћерке, снахе, синови и супружници оних који су болесни, које су њихове потребе и недоумице и шта друштво и системи треба да ураде више, да би ти болесни људи живели достојанственије. Циљ нам је и да се њихови најблилжи лакше носе са изазовима и теретом Алхајмерове болести, која је веома тешка и не погађа само оболелог, већ и породицу и системе социјалне и здреавствене заштите у целини”, каже социјални радник Надежда Сатарић ,социјални радник из Удружења „Снага пријатељства АMITY”.

 

 

Према проценама, у Србији од Алцхајмера болује између 45 и 150 хиљада становника, а у Чачку хиљаду и по до две и по хиљаде особа.
Деменција постаје све већи проблем, у заједници који не сме да се игнорише, речено је на данашњем стручном скупу.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Medunarfodni dacn borbe protiv Alchajmerove bolesti obelezen u Cacku

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.082.568 посета
Тренутно на сајту: 706 посетилац(a)