Од сутра контрола ковид проспусница, од понедељка кажњавање 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Од сутра контрола ковид проспусница, од понедељка кажњавање
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
22.10.2021 | 0 коментар(а)



Од сутра контрола ковид проспусница, од понедељка кажњавање у угоститељске објекте у затвореном,

од суботе у 22 сата, када почиње примена ковид-пропусница, гости ће моћи да уђу са потврдама о вакцинацији или прележаној болести које већ поседују у писаном или електронском облику.

Исто важи и за негативан резултат ПЦР теста (не старији од 72 сата), и антигенски тест, не старији од 48 сати. Ново, у односу на прекјуче постављена три услова за ковид-потврду, јесте то што ће валидан „пасош“ представљати и резултат теста на антитела, који потврђује довољан ниво заштите, али под условом да је издат у државној установи. Јуче је договорено да контрола поштовања нове противепидемијске мере почне одмах у суботу увече, али ће инспектори тада „изрицати“ само усмене опомене, а кажњаваће од понедељка, 25. октобра.

Оне који се оглуше о нова правила чекају казне – 300.000 за правно лице, 150.000 за предузетника, а за одговорно лице у објекту 50.000 динара. Ковид редар који не буде радио свој посао мораће да плати 30.000 динара, а гост без ковид-сертификата, после 22 сата – 5.000 динара! Гости који кафиће и ресторане напуштају пре 22 сата не морају да имају ковид-пропусницу, која је обавезна за оне који ће у таквим просторима боравити дуже или све до фајронта, у један сат после поноћи.

На седници Владе, у консултацији са Кризним штабом, јуче је званично донета одлука о овим новим правилима. Обавеза угоститеља је да провери сваког госта пре уласка у локал, исто као што то већ неколико месеци раде у земљама ЕУ, па и понегде у региону. Разлика је што се, рецимо у Словенији, показује само писана потврда или дигитални сертификат, а код нас ће, како је најављено, уз то редари тражити на увид и неки од личних докумената са сликом. Тако би требало да се спрече злоупотребе, односно коришћење туђих доказа о вакцинацији или прележаној болести.

И о томе се јуче дискутовало на састанку председнице Владе Ане Брнабић са надлежним службама, а састанку су присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић. Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. октобра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Овај период без кажњавања за викенд остављен је како би угоститељи имали довољно времена да пронађу што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид-сертификата.

Из Владе је објашњено да је циљ увођења ковид-пропусница искључиво заштита здравља свих становника, а никако новчано кажњавање грађана.

 

 

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kovid propusnice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.389.056 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)